Människor som sitter på gräs.
Undernärda barn får nötpasta. Foto: Lasse Persson/Sveriges Radio.
Kalmar län

Världens barn: Hit gick pengarna du skänkte

Reportage: Så får familjer i Kongo hjälp
3:07 min

Varje år samlar P4:s lyssnare in pengar till Världens barn. Men vart går pengarna som skänks? Reportern Lasse Persson åkte till Kongo i Afrika för att ta reda på det.

I mitten av mars åkte Lasse Persson till Demokratiska republiken Kongo tillsammans med personal från Världens barn för att på plats se hur de insamlade pengarna kan göra skillnad.

Resan skildras i en rad inslag och artiklar. Den börjar i östra Kongo, där Lasse Persson besöker familjer som är med i ett näringsprojekt.


Vi lämnar staden Bukavu i östra Kongo för att åka ut till ett nutritionsprojekt på landsbygden i Kavumu. Hit kommer cirka 200 undernärda barn i månaden tillsammans med sina mammor.

Det här projektet är livsavgörande, inte bara för barnen utan hela familjen. I Kavumu möter kvinnorna och personalen oss med sång.

Tillsammans med biståndsorganisationen Pingstmissionens utvecklingssamarbete, PMU, och pengar från Världens barn gör det här projektet stor skillnad.

De undernärda barnen är här i 90 dagar. Under dessa dagar får de en form av nötpasta och mat. Nutritionsdelen av projektet drivs med pengar från Världens barn.

Lokala aktörer ser även till att barnens mammor får utbildning i god kosthållning och jordbruk. De får redskap och tio kilo bönor som de kan plantera samt en get. På så vis blir projektet inte bara en förändring för stunden och för just det här barnet. Förändringen blir bestående och något som kommer till gagn för hela familjen.

Noella kom hit med sin åttamånaders baby, båda undernärda, och barnet kräktes och hade kraftig diarré. Efter en månad i projektet mår båda mycket bättre.

– Vi hade väldigt dålig hälsa när vi kom, men nu mår vi bra. Och med den kunskap vi har fått här kommer vi fortsätta att må bra. Projektet har varit mycket viktigt för mig och min familj, säger Noella.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".