Skylt som visar mot Ostkustleden.
1 av 2
Ostkustleden. Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Björn Wimelius och Kuno Nilsson på Ostkustleden
2 av 2
Björn Wimelius och Kuno Nilsson Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Oskarshamn

Ostkustleden firar dubbelt 40

En 40-plats som fyller 40 år: Ostkustleden
7:44 min

P4 Kalmars 40-årsfirande går vidare med att få två flugor i en smäll. Ostkusteden är en av våra 40 platser och fyller dessutom 40 år i år.

Det är en speciell plats som fyller 40 år. Den 16 mil långa Ostkustleden, som årligen besöks av cirka 5000 vandrare, betyder mycket för både vandrarna och för de som sköter om leden.

Kuno Nilsson och Björn Wimelius har mött upp P4 Kalmar vid Lilla Hycklinge, en av alla punkter du kan börja din Ostkustsledsvandring på.

Planeringen till leden startade redan 1969 och färdigställandet stod klart 1977. Mest besök hade leden på 80-talet då många från närområdet men också från Tyskland, Holland och Danmark besökte leden och övernattade i stugorna längs den. Då hade man 1000 övernattningar per år, nu ligger siffrorna på 200-300 övernattningar per år.

Det märks att dagens föräldrageneration har fått vandra på leden som barn.

– I dag är de föräldrar och vill ta ut sina egna barn och det är riktigt roligt, berättar Kuno Nilsson.

Ledens popularitet tror både Kuno Nillson och Björn Wimelius beror på att en hel del är rädda för att ge sig ut i naturen och gå vilse. Här har du en led tydligt indelad i etapper med synliga och tydliga markeringar som hjälp.

Det är ett 50-tal personer som hjälper till att hålla markeringar synliga och röja. Dessa får en etapp tilldelad som personen sköter.

Förutom stugor längs leden får du uppleva olika sorters natur. Skogen gör sig påmind och så också kustlandskap med lite stenigare underlag. All information har man samlar i en bok om leden.

Att vandra och att komma ut i naturen och i den friska luften tror båda herrarna ligger i tiden, så att denna 40-åring får fler besökare de kommande åren är de övertygade om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".