Vattenslang.
Arkivbild. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Hultsfred

Hultsfred och Mörbylånga häver bevattningsförbud

På söndag häver både Hultsfreds och Mörbylånga kommuner bevattningsförbudet. I Hultsfreds fall har det varit planerat sen tidigare att förbudet skulle gälla till just den 30 september.

Trots att bevattningsförbudet hävs påpekar Hultsfreds kommun att grundvattennivåerna är under de normala och uppmanar till fortsatt sparsamhet med vattnet.

– Vi hoppas att invånarna fortsätter att vara sparsamma med vattnet även utan ett förbud och att vi får en senhöst och vinter med mycket nederbörd, säger Jens Karlsson, tillförordnad VA-chef, i en kommentar på hemsidan.

Våren 2018 kan ett nytt bevattningsförbud införas, tidigare än vad det gjorde i år, om det inte kommer mer nederbörd än normalt under hösten och vintern.

– Det är därför viktigt att alla som nyttjar vatten till annat än som livsmedel tänker till under vintern och försöker hitta permanenta lösningar, där dricksvatten inte används, innan våren, säger Jens Karlsson.

Fortsatt sparsamhet i Mörbylånga

Även Mörbylånga kommun uppmanar till fortsatt sparsamhet med vattnet. Grundvattennivån är fortfarande under det normala, men ändå bättre än förra året vid samma tidpunkt. Om det blir en nederbördsrik höst och vinter och en bra snösmältning till våren, är förutsättningarna bra inför nästa sommar, skriver Mörbylånga kommun i ett pressmeddelande.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".