Polis.
Foto: Dejana Pasic/Sveriges Radio
Oskarshamn

Fler poliser utlovas till Oskarshamn

Anders Pleijel: "Redan nu i november får vi tillskott i mitt lokalpolisområde"
1:31 min

Efter en vår och sommar med flera butiksrån, anlagda bränder och skadegörelse upplever många i Oskarshamn otrygghet. Nu utlovas fler poliser.

Enligt Anders Pleijel, som är polisområdeschef i Oskarshamn, Västervik, Hultsfred och Vimmerby, kommer fler poliser inom kort.

– Redan nu i november får vi tillskott i mitt lokalpolisområde med fem stycken. Nu börjar det se ljusare ut för polisen och till sommaren nästa år kommer nästa kull och då räknar vi med att få fler nya poliser än vi fått nu i november.

Men innan det finns fler poliser på plats ska fler möten mellan kommun och polis genomföras där man gemensamt ska diskutera hur otryggheten kan undvikas, till exempel med belysning.

Samtidigt menar många butiksägare att fler kameror utomhus skulle vara en lösning. Något Anders Pleijel tror är ett bra komplement – men det är något länsstyrelsen i så fall beslutar om.

Narkotika stora problemet

Annars menar han att det finns en narkotikaproblematik som är grunden och inkörsporten till brottsligheten och att man redan nu arbtetar all tid man kan med det.

På sociala medier läggs samtidigt en stor del av skulden för otryggheten och brottsligheten på invandringen. Men det är inget Anders Pleijel tror på.

– Nä, det kan jag inte bekräfta. Det här med narkotika finns i alla nationer och samhällsklasser, så det håller jag inte med om.

För det är just narkotikan som är det stora problemet och inkörsporten till brottsligheten enligt Anders Pleijel. Och det är något som man arbetar med och lägger stort fokus på.

– I stort sett all ledig tid som finns, i både yttre och inre tjänst, lägger vi på narkotikaproblematiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".