Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar

Kommunens simhall drabbas av Actics minskade gymintäkter

Publicerat söndag 1 oktober 2017 kl 20.00
Marianne Dahlberg (S): "En oro för vad som händer på längre sikt om trenden fortsätter"
(2:48 min)
Mosaik vid entrén till Kalmar sportcenter. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio

Äventyrsbadet i Kalmar går back på grund av minskade intäkter hos hyresgästen Actic. Orsaken är att en del av hyresavtalet med kommunen är rörligt och hyran minskar i takt med omsättningen.

Äventyrsbadet i Kalmar, som är en kommunal enhet sedan 2015, gör ett minusresultat just nu. Orsaken är att gymkedjan Actic, som hyr in sig i lokalerna, har minskat sin omsättning och eftersom en del av hyresavtalet med kommunen är rörligt påverkas även Äventyrsbadet.

Under 2016 minskade intäkterna med ungefär 20 procent, vilket motsvarade drygt en halv miljon kronor och en budgetprognos för 2017 visar att intäkterna från Actic till Äventyrsbadet minskar ännu mer.

"Orosmoment"

Just nu ser badet ut att gå 700 000 kronor minus och hyresavtalet ses i nuläget som ett "orosmoment" på förvaltningen.

– Det är en oro som handlar om vad som händer på längre sikt om den här trenden fortsätter, säger Marianne Dahlberg, som är socialdemokratisk ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Gymkedjan Actic finns över hela landet och har som affärsidé att inte äga sina egna lokaler och att ingå rörliga hyresavtal för att snabbt kunna anpassa kostnaderna den dag intäkterna minskar. Och ofta är det en kommun som är hyresvärd.

Enligt avtalet som Actic skrev med det kommunala bolaget Äventyrsbadet i Kalmar 2013 ska Actic dels betala en fast månadshyra på 56 000 kronor (med en ökning enligt konsumentprisindex från 2015) plus 34 procent av sin totala bruttointäkt till Äventyrsbadet. Och nu minskar alltså intäkten från det rörliga hyresavtalet kraftigt jämfört med tidigare år.

Eftersom avtalet inte skrevs av vår förvaltning finns det skäl att titta på om det är någonting att ändra.

I den senaste budgetprognosen för kultur- och fritidsförvaltningen konstaterar man att hyran är en viktig inkomstkälla för Äventyrsbadet och ett fortsatt tapp kommer att skapa en ansträngd ekonomi på sikt, eftersom "bortfallet måste täckas internt i enhetens budget".
Det samtidigt som en ökad efterfrågan på simundervisning ställer höga krav på verksamheten. På sikt kan det "urholka ekonomin för Äventyrsbadet", skriver man i rapporten.

Sedan kommunen tog över ansvaret för det gamla simhallsbolaget 2015 har tjänstemän och jurister haft samtal med Actic om hur avtalen ser ut.

– Vi har en ren affärsuppgörelse med Actic och eftersom avtalet inte skrevs av vår förvaltning finns det skäl att titta på om det är någonting att ändra, säger Marianne Dahlberg.

Kommunen behöver sammarbetspartner

Hon tror dock inte att det handlar om att skriva om hyresavtalet och hon vill tona ner orosmomentet som beskrivs i förvaltningens budgetprognos. Kommunen behöver en samarbetspartner som Actic för att skapa ett mervärde i anslutning till simhallen. Och då kan det krävas att man ingår så kallade affärsavtal. Hyresavtalet med Actic löper ut sista december 2020.

– Vi har ju en situation där vi håller på och planerar och ska bygga en ny simhall och det finns ju en mängd olika scenarion egentligen för vad som kan hända. Vilka kommer finnas med i den anläggningen? Vill Actic vara med?

– Jag tycker att vi har haft ett bra samarbete och jag ser ingen anledning till att inte fortsätta ha det, säger Marianne Dahlberg (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".