Cykelväg. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Arkivbild. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar

Ökning av cykelstölder i sommar

Kommunpolis Lotta Petersson: Man måste försvåra för tjuven
0:59 min

I sommar har det anmälts fler cykelstölder i Kalmar kommun än vad det gjorts de senaste fem somrarna. Det har kommit in nästan tre anmälningar om dagen.

Enligt preliminära uppgifter från Brottsförebyggande rådet har drygt 250 cyklar anmälts stulna, vilket är 71 fler än förra sommaren.

Kommunpolis Lotta Petersson säger att polisen i Kalmar inte vet varför det stulits fler cyklar i sommar.

– Det kan vara att det är några som är mer aktiva än vad de varit tidigare. Det kan också vara någon liga som har härjat och tagit flera cyklar, men jag har inget svar på varför ökning är så stor den här sommaren, säger kommunpolis Lotta Petersson.

Hon menar också att man som privatperson kan göra vissa saker för att minimera stöldrisken.

– Man löser inte allting genom att polisen tar cykeltjuvar utan man måste tänka innan brott begås och försvåra för tjuven. Man måste tänka på vart man ställer cykeln och att cykeln har ett riktigt lås, säger Lotta Petersson.

Hur jobbar polisen med det här?

– Det här är ett brott av många brott och det är klart att vi har det med oss om vi får tips exempelvis. Men det är förebyggande arbete som jag tror är rätt väg att gå när det gäller cykelstölder, säger Lotta Petersson.

Det här inslaget är gjort i samarbete med studenter på programmet för journalistik och medieproduktion vid Linnéuniversitetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".