Maria Kehagia. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
1 av 2
Maria Kehagia. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Malin Wollin. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar

Kalmarbor på plats om rädslan i Göteborg

Maria Kehagia i Göteborg: "Vissa är jätterädda..."
1:05 min

Konferensen som Maria Kehagia (S) var med på flyttades eftersom många av deltagarna var rädda. Författaren Malin Wollin håller sig helst på hotellrummet medan nazisterna demonstrerar utanför.

Många människor från hela landet har samlats i Göteborg idag för att demonstrera mot naziströrelsen Nordiska Motståndsrörelsens demonstration. Och personer från Kalmar län finns med på båda sidorna.

P4 Kalmar pratade med en av motdemonstranterna just när han stod bakom avspärrningarna och väntade på att tåget skulle börja röra sig från samlingsplatsen in mot stan. Men han vill inte vara med i radio och berätta om sitt deltagande.

Och många är rädda i Göteborg idag.

– Vi skulle vara på Sensus lokaler mitt i centrala Göteborg men vi fick styra om så vi var på hotellet där vi bodde, för det är vissa som är jätterädda och absolut inte vill vara i närheten, det berättar Maria Kehagia, socialdemokratisk politiker från Kalmar, som har varit på en konferens med Svenska Kyrkans studieförbund Sensus i Göteborg.

Nu är hon på väg hem med tåget och beskriver hur man ser poliser, ambulanser, brandkår och personal från Röda Korset i stan. Och många hotell och andra företag har anlitat egna väktare.

Vad tänker du om det som händer?

– Jag tycker det är fruktansvärt. Jag som är född i Sverige med grekiska föräldrar; jag är väl en sådan person som de direkt inte vill ha. Ska man behöva bo i Sverige och vara rädd? frågar sig Maria Kehaiga.

Polisen har avlett demonstrationståget från att passera Bokmässan. Ändå råder en del osäkerhet även där. Författaren Malin Wollin från Kalmar har just kommit dit tillsammans med sin nyfödda bebis och systern Elin Wollin när P4 Kalmar får tag på dem. Och de hamnade alldeles intill ett av motdemonstranternas tåg när de lämnade hotellet.

– Vi gick med dem kan man säga, ett vanligt, lugnt, fredlig men stort demonstrationståg, säger Elin Wollin.

– Just nu känns det ganska lugnt faktiskt men även om man inte ser dem så finns de ju här, så det är otäckt, fortsätter hon och syftar på demonstranterna som tillhör nazisternas tåg.

Är ni extra försiktiga?

– Hade vi inte haft bebisen med oss hade vi kanske gått och kikat lite hur det ser ut där nazisterna är.

– Sedan är det ju alltid otäckt när det är mycket folk på samma plats. Allra skönast har det ju varit när vi har legat i hotellsängen och tittat på teve, så vi skyndar oss väl tillbaka när vi är färdiga här, säger Elin Wollin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".