Gullabo Badhus byggdes 1937.
1 av 5
Badhuset i Gullabo byggdes 1937. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Borstar och dusch i Gullabo badhus och bastu
2 av 5
Gemensamma borstar finns för den som vill skrubba sig rejält. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Bastun i badhuset i Gullabo med kamin och vattentank
3 av 5
Kaminen och vattentanken i bastun är av ursprunglig modell. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Damerna i Gullabo Badhusförening
4 av 5
Rosita Rylander Bouez , Gunilla Larsen Borg, Anna Grönblad, Sandra och Jannica Karlsson. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Skylt med regler i Gullabo Badhus
5 av 5
Förbuden gäller än i Gullabo Badhus. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Torsås

#Basturesan: Badhuset i Gullaboås har hållt bygden ren i 80 år

Hela reportaget: Basturesan i P4 Kalmar besöker Badhuset i Gullaboås
9:00 min

Gullaboås Badhusförening fyller 80 år i år. 1937 byggdes det lilla badhuset för att bygdens befolkning skulle få en chans att bli riktigt rena.

Har du en bastuförening där du bor? Tipsa vår reporter så kanske hon kommer till just er på nästa anhalt av #basturesan!

Nu för tiden träffas herrar och damer i badhuset varje lördag året runt. Här får man senaste nytt, här får man goda råd och någon som lyssnar och en stunds avkoppling.

– Här är vi både fysiskt och psykiskt nakna, säger Gunilla Larsen Borg, som har badat bastu i Gullaboås sedan hon flyttade hit för 11 år sedan.

1937 var det ingen i trakten som hade rinnande vatten hemma och boende i bygden gick samman för att kunna bygga ett badhus. Pengar och timmer samlades in och precis som på andra håll i Kalmar län var Röda korset inblandade i satsningen.

Det är som ett knark, man känner sig skitig när man inte har badat.

Målet var att folk i bygden skulle få en chans att bli riktigt rena. Skolbarnen fick gå hit i omgångar från de olika småskolorna i slutet av veckan. I badhuset blev barnen renskrubbade, och på lördagarna var det allmänhetens tur.

Badhuset har fått stå kvar och ser ut i princip likadant som det gjorde 1937. Bastun och allt vatten värms upp med vedeldning och de delar som man har varit tvungen att byta ut har ersatts med likadana aggregat som originalen.

– Det är som ett knark, man känner sig skitig när man inte har badat, säger André Bouez, som var badmästare under nästan 20 år och som är trogen badgäst sedan 1983.

Erikas betyg på bastun i Gullaboås: 4 badskopor av 5.
* Värmen är underbar, lagom fuktigt och syrerikt. Bra ventilation. Samtidigt som jag känner mig helt omsluten.
* Atmosfären i bastun är också underbar, avslappnat, här kan vi prata andlighet och återhämtning i dunklet. Slitet men inte ofräscht. Genuint. Och jag fick en stund för mig själv när det var alldeles tyst. 
* Utsikten drar ner betyget. Visst är det lite exotiskt att kunna gå ut och sätta sig på en enkel träbänk vid en bilväg mitt i skogen. Men jag får ingen andlig upplevelse precis.
* Vatten/bad/dusch. Det går absolut att kyla ner sig i duscharna men jag saknar ändå den där riktiga avrivningen som ett kallbad kan ge mellan varven. Och, hoppsan, vattnet i kranen var visst inte testat som dricksvatten... :)

 

Musiken: Life av Mathias Algotsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".