Kossa och mjölkglas.
Bilden är ett kollage. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar län

Lägst andel ekologiska mjölkkor i Kalmar län

Kor som ger ekologisk mjölk är inte lika vanliga i Kalmar län som på andra håll i landet. Det är faktiskt så att Kalmar län har den lägsta andelen kor som ger ekologisk mjölk av alla län i landet.

I Kalmar län är andelen ekologiska mjölkkor fyra procent, medan snittet i landet är 15. Det visar siffror från Jordbruksverket som nyhetsbyrån Siren sammanställt.

– Det är en stor apparat att ställa om till ekologisk produktion, inte så mycket när det gäller djuren, men foderodlingen, säger Stefan Gunnarsson, veterinär och lektor vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Skara, till Siren och fortsätter:

– Man får inte använda konstgödsel eller bekämpningsmedel och det gör att man måste planera växtodlingen på ett annat sätt. Det är ett väldigt annorlunda sätt att odla på. För själva korna är det däremot inte så stora skillnader mellan ekologisk och konventionell skötsel.

Andelen kor som ger ekologisk mjölk har ökat i landet med fem procentenheter sedan 2010. Då var andelen tio procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".