Droppande vattenkran.
VA-avgifterna höjs rejält i Torsås. Foto: Dejana Pasic/Sveriges Radio
Torsås

Många frågor om VA-taxan i Torsås

Henrik Juel, VA-chef: "Det har varit mycket tid i telefon"
1:22 min

I Torsås är frågorna många kring det nya VA-taxesystemet.
Fakturan som nu gått ut har fått ny utformning och dessutom har många i kommunen fått en höjning av taxan med uppemot 35 procent.

VA-chefen Henrik Juel säger att det är många som har ringt med frågor och då har han fått förklara att det nya systemet medfört högre avgifter för några men också lägre för några andra.

– Vi har gjort en översyn av hela VA-taxesystemet och man kan säga att vi nu har ett rättvisare system på alla sätt, säger Henrik Juel.

Många av de som ringer till kommunen nu undrar över begreppet lägenhetsavgift som nu finns med på fakturan och Henrik Juel förklarar att det är en avgift som tidigare doldes i formuleringen fasta avgifter, men som nu specificeras. Det i sig innebär ingen höjning av avgiften, men eftersom man gjort en översyn av hela taxesystemet så är det många i Torsås som ändå får en rejäl höjning nu.

– Anledningen till att vi nu höjer avgifterna är för att täcka ökade kostnader för dricksvatten, avloppsrening, dagvatten och ledningsnät, säger Henrik Juel.

VA-taxan som nu gäller beslutades av kommunfullmäktige i april i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".