Polisbilar.
Arkivbild. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Kalmar län

Viktor Haglinds vill skapa ett tryggare län

Samarbete ska få ner otryggheten
5:45 min

Samarbete ska minska otryggheten och brottsligheten i vårt län. Det är målet med Viktor Haglinds jobb som brottsförebyggande samordnare på Länsstyrelsen.

Det har handlat en hel del om brott och otrygghet i nyhetsrapporteringen. Den senaste tiden har det inte minst handlat om Oskarshamn som drabbats av en rad butiksrån, det senaste under måndag kvällen.

För Viktor Haglind handlar det nu om att han ska jobba tillsammans med kommunerna i Kalmar län för att minska brottsligheten och öka tryggheten.

– Det handlar om att kunna stötta lokala aktörer, underlätta i deras vardag, kunna underlätta samverkan mellan aktörer.

Vill få ner antalet rån 

I Viktor Haglind jobb ingår bland annat att vara en länk mellan nationell nivå och lokal nivå.

Målet är att få ner statistiken på till exempel rån och skadegörelse.

– Det är jätteviktigt att medborgarna ska kunna känna sig trygga, säger han. 

När det handlar om vad som kan göras för att komma till rätta med brottsligheten finns det många åsikter. När vi har pratat med handlare är saker som de vill se fler kameror utanför butiken, fler väktare och fler poliser för att få en ökad trygghet.

– Alla önskar väl att det skulle kunna finnas fler poliser lokalt. Det är absolut bra förslag på åtgärder, men det utesluter inte att det finn ännu fler åtgärder man kan göra för att förebygga och öka tryggheten, säger Viktor Haglind. 

DNA-märkning ger ofta resultat 

Han pekar på att det alltid pågår alltid olika typer av brottsförebyggande verksamhet. Ett exempel är grannsamverkan där man jobbar med märk-DNA i bostadsområden. Något som ofta ger goda resultat. Sådana projekt pågår på flera platser i länet.

I Kalmar finns också Purple flag där handlarna samverkar för att skapa en bättre och mer trivsam miljö som ska ge bättre trivsel och trygghet.

– I det brottsförebyggande arbetet är det viktigt att man får med sig så många aktörer som möjligt och på så många olika nivåer som möjligt, där alla har något att bidra med. Det är inte bara polisen som förebygger brott i samhället, säger Viktor Haglind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".