Handtag på rullator syns i bild. I bakgrunden syns en gammal person liggandes i säng.
Ny studie visar hur äldre och anhöriga upplever vården i Kalmar län. Foto: Bertil Persson/Helsingborgbild/TT
Kalmar län

Tufft att hjälpa sjuk anhörig

Äldresamordnare Ann-Katrin Wilhelm: Ibland kanske den egna hälsan sviktar också
2:03 min

I en unik enkät som Landstinget i Kalmar står bakom visas det att äldre generellt är nöjda med sjukvården i Kalmar län. Men även att det kan vara tufft att som anhörig hjälpa närstående äldre och sjuka.

– Studierna har tidigare riktat sig till alla men nu fick vi chansen att på en specifik grupp. Och eftersom Kalmar har en äldre befolkning så valde vi att fokusera på äldre och deras anhöriga, säger Ann-Katrin Wilhelmsson som är äldresamordnare inom landstinget.

Studien visar att anhöriga som vårdar sina äldre närstående behöver ett bättre stöd. Ofta är de anhöriga själva äldre och vissa har sämre hälsa och upplever att det får dåligt med information.

– När det gäller anhöriga så kan vi anpassa informationen. Sen har kommunen en viktig del med som kan erbjuda olika sorters hjälp. Så från landstingets sida handlar det mycket om att uppmärksamma behovet av stöd, säger Ann-Katrin Wilhelmsson.

Får inte gå ut över den egna hälsan

Lennart Magnusson är docent vid Institutionen för hälso- och vårdvetenskap på Linnéuniversitetet men också verksamhetschef för nationellt kompetenscentrum anhöriga. Han är också en av de som står bakom studien.

– Det är naturligt att man hjälper till men det får ju inte bli så mycket att det går ut över ens egen hälsa. Eller att man inte klarar av sitt jobb utan måste sluta eller gå ner i arbetstid, säger Lennart Magnusson.

Skulle du säga att det är många som hjälper närstående så mycket att det påverkar deras liv negativt?

– Ja, vi vet att 100 000 yrkesverksamma i Sverige går ner i arbetstid eller slutar arbeta för att ta hand om närstående. Och utav de som ingick i denna studie så var det många som upplevde att deras hälsa inte var så god. Sen är det svårt att säga om det beror på att man vårar någon annan eller är äldre själv, säger Lennart Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".