Koreograf Carl Olof Berg leder publiken i ett vardagsrum genom ett gympapass skapat av prinsessan Birgitta.
Carl Olof Berg börjar föreställningen med ett gympapass som skapades av prinsessan Birgitta för 50 år sedan. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Västervik

I Västervik kan du låna hem en skådis

Följ med på en hemföreställning med Carl Olof Berg
3:51 min

I Västervik kan man den här veckan låna hem en skådespelare via ett projekt från Riksteatern. Koreografen Carl Olof Berg ger en föreställning hemma hos folk och vill bara ha en kopp kaffe i utbyte.

Den föreställning vi får vara med på heter Prinsessgympan och bygger på Prinsessan Birgittas husmorsgymnastik som har 50 år på nacken och som kräver att vi som publik deltar i den mån vi kan.

– Jag får göra det jag tycker om och det jag är intresserad av och det jag är bra på. Att skapa berättelser och förflytta folk till en annan plats även om de är i sitt eget hem, säger Carl Olof Berg

Det är fnissigt, svettigt men föreställningen blandar också in allvar med Carl-Olofs erfarenheter om hot om våld. För att sedan avsluta med en balettuppvärmning.

Hur samhället formar oss till män och kvinnor och vad som händer om vi bryter mot de reglerna är en genomgående röd tråd i de tre föreställningar man kan välja mellan med Carl Olof Berg.

Efter föreställningen blir det ofta frågor och diskussioner. Kerstin Frosterud som den här kvällen lånat Carl-Olof och bjudit in familj och vänner var nöjd.

– Det var allvarligare än jag trodde. Men det var mycket bra, tänkvärt.

Hela veckan är Carl Olof Berg i Västervik, det enda stoppet i Småland under de 12 veckor han turnerar nu och det finns några tomma föreställningar i slutet på veckan kvar att boka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".