Lars Rosander. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Lars Rosander. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Hultsfred

Hultsfred öppnar för nyanlända igen

Hultsfreds kommun kommer att öppna sin flyktingmottagning igen.Det skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Det innebär att man återigen kommer att öppna upp för att ge nyanlända som flyttar till kommunen försörjningsstöd.

Det var ju i december förra året som kommunen slutade ge nyanlända som flyttade till kommunen försörjningsstöd. Vilket ledde till att IVO Inspektionen för vård och omsorg hotade kommunen med ett vite på en miljon kronor.

Kommunen överklagade då till förvaltningsrätten som avslog överklagan och nu väljer kommunen att alltså inte att gå vidare med ärendet trots att man inte anser sig ha resurser att klara situationen.

– Vårt uppdrag är omöjligt att lösa genom att överklaga beslut, eller med nya ekonomiska medel och inte heller fler skolmoduler. Så länge inte staten börjar fördela lärare och socialsekreterare på samma sätt som man borde ha fördelat ansvaret för nyanlända, är det här uppdraget mycket utmanande, säger Lars Rosande (C), kommunalråd i Hultsfred i ett pressmeddelande.

Socialdemokratiska oppositionsrådet Rosie Folkesson säger i kommunens pressmeddelande att kommunen aldrig haft någon önskan om att bryta mot svensk lag eller att stänga verksamheter. Utan att man varit tvungna att göra det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".