Mikael Andersen utbildningsledare Riksglasskolan och Thomas Persson generaldirektör Myndigheten för Yrkeshögskolan blåser glas.
1 av 2
Mikael Andersen utbildningsledare Riksglasskolan och Thomas Persson generaldirektör Myndigheten för Yrkeshögskolan Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Stefan Brandstedt produktionschef vid Målerås Glasbruk och Thomas Persson generaldirektör på Myndigheten för Yrkeshögskolan
2 av 2
Stefan Brandstedt produktionschef vid Målerås Glasbruk och Thomas Persson generaldirektör på Myndigheten för Yrkeshögskolan Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Nybro

Glasutbildning i Pukeberg bra exempel på yrkeshögskola

Yrkeshögskolan i Pukeberg ger goda jobbmöjligheter
2:14 min

I Pukeberg i Nybro finns ett bra exempel på yrkeshögskola, en utbildning som regeringen har sagt att de vill satsa stort på, det som saknas är ett riksdagsbeslut. Och i Pukeberg saknas personer som vill gå utbildningen.

Regeringen har sagt att de vill satsa stort på yrkeshögskolan i framtiden, det vill säga yrkesutbildningar på hög nivå som direkt ska motsvara ett behov hos landets företag. Förslaget innebär en volymökning på antalet utbildningar och utbildningsplatser med 50 procent.

– Det är en ganska kraftig ökning och det beror på att det finns ett arbetsliv som säger att det finns den här typen av arbeten, säger Thomas Persson, generaldirektör för Myndigheten för Yrkeshögskolan som var på studiebesök i Pukeberg idag.

Finns jobb efter avslutad utbildning

I Nybro och Pukeberg, finns ett bra exempel på yrkeshögskola, en kurs i Design och Konstglas som kommunen ansvarar för och som ges vid Riksglasskolan. Här fungerar samarbetet mellan kommunen, myndigheten och näringslivet bra. Utbildningen motsvarar företagens förväntningar och de som går utbildningen får jobb. Målerås Glasbruk, som liksom flera av regionens glasbruk väntar stora pensionsavgångar, har anställ flera av dem som tagit sin examen och de är mycket nöjda. Det som saknas är sökande till utbildningen. I våras fick skolan förlänga ansökningstiden för att försöka fylla platserna.

– Man måste ju saluföra Glasriket, det känns som det är på väg upp och det måste man gå ut och berätta, både från oss i verksamheten och kommunen, att det har vänt för glasindustrin och att det är på väg uppåt, säger Stefan Brandstedt som är produktionschef vid Målerås Glasbruk.

Totalt studerar 50 personer yrkeshögskola i Nybro just nu, förutom Design och Konstglas ordnar kommunen också en kurs för den som vill arbeta som Medicinsk sekreterare.

I Oskarshamn kan man idag bland annat studera till tandsköterska och skaffa sig en specialistutbildning som sjuksköterska på distans, i Kalmar kan man studera till Byggnadsingenjör med inriktning projektledare och på Capellagården på Öland finns en möbelutbildning, totalt finns 13 utbildningar i länet. Och i framtiden kan det alltså bli tal om betydligt mer.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".