Ann Holmkvist Wahlström, specialpedagog på Funkaboskolan
Ann Holmqvist-Wahlström, specialpedagog på Funkaboskolan. Foto: Julia Pliscovaz/Sveriges Radio
Kalmar län

Medvetenheten om dyslexi behöver bli större – även utanför skolan

Ann Holmqvist-Wahlström, specialpedagog: "Att ha dyslexi idag är inte lätt"
1:30 min

På torsdagen är det Världsdyslexidagen. En dag som finns till för att öka medvetenheten om läs- och skrivsvårigheter. Specialpedagogen Ann Holmqvist-Wahlström önskar att medvetenheten fanns både i skolan och hemma.

– Jag tycker vi i skolan är väldigt duktiga på att hjälpa till och anpassa. Men hur är det med resten, frågar sig Ann Holmqvist-Wahlström, specialpedagog på Funkaboskolan i Kalmar.

I och med dagens teknik finns det många hjälpmedel som dyslektiker kan använda för att ta till sig text. Till exempel att lyssna på en text som ljudbok, läsa in text istället för att skriva den och att fota med sin smartphone, för att sedan få den uppläst.
Det handlar alltså om att ”läsa med öronen” istället för med ögonen.

– Att läsa är ju ofta en upplevelse, den upplevelsen kan du ju lika gärna ta via öronen istället, säger Ann Holmqvist-Wahlström.

Världsdyslexidagen infaller alltid på torsdagen under den Europeiska Dyslexiveckan, som i år pågår 2-8 oktober.

Bakom kampanjen står Dyslexiförbundet, Föräldraföreningen För Dyslektiska Barn, Svenska Dyslexiföreningen, Svensk biblioteksförening och Läsrörelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".