Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kalmar län

Dyslexi en utmaning både för drabbade barn och deras föräldrar

Publicerat torsdag 5 oktober 2017 kl 16.13
Ella Bendelin om att ha dyslexi
(1:30 min)
Ella Bendelin
Ella Bendelin Foto: Julia Pliscovaz/Sveriges Radio

Tekniken viktig för att hjälpa vid dyslexi, men också förståelse och engagemang.

Idag uppmärksammar vi Världsdyslexidagen. En dag som fokuserar på att avdramatisera och öka medvetenheten om läs- och skrivsvårigheter. I och med teknikens utveckling så finns det mycket hjälp att få. Eleven Ella Bendelin, som går i sjunde klass på Funkaboskolan i Kalmar, tar mycket hjälp av sin läsplatta när hon jobbar med text.

– Det finns olika spel jag kan spela, och så kan jag lyssna på skolans böcker, säger Ella Bendelin.

Även om skolan jobbar mycket med verktyg för att hjälpa med läsning, måste också samhället ta ansvar.

– Att ha dyslexi i samhället idag är inte lätt, vi i skolan är duktiga på att anpassa oss, men hur är det med resten, undrar Ann Holmkvist Wahlström, specialpedagog på Funkaboskolan.

–I skolan får jag inte lika mycket hjälp som jag får hemma, en fröken måste ju hjälpa alla och inte bara mig, säger Ella Bendelin.

Både Ella Bendelin och Ann Holmkvist Wahlström är överens om att det är viktigt att vara medveten om att dyslexi inte är något ovanligt, och att hjälp finns att få.

– Om man tror att man har dyslexi så är det bara att kontakta skolan, det är jättevanligt, säger Ella Bendelin.

Världsdyslexidagen infaller alltid på torsdagen under den Europeiska Dyslexiveckan, som i år pågår 2-8 oktober.

Bakom kampanjen står Dyslexiförbundet, Föräldraföreningen För Dyslektiska Barn, Svenska Dyslexiföreningen, Svensk biblioteksförening och Läsrörelsen.

Fem i varje klass

Dyslexi är inte ovanligt enligt Anna Nord som är speciallärare vid Stagneliusskolan i Kalmar går det ungefär fem elever som har läs- och skrivsvårigheter i varje klass.

Hon säger att den undervisning som är bra för elever med läs- och skrivsvårigheter är bra även för de elever som inte har det och ger ett exempel på hur man kan tänka.

– Med läsningen är det att läsningen kan ske gemensamt så att man inte sitter med tyst läsning eller att man läser någon annanstans. Man läser i klassrummet och jag är med i den processen. På gymnasieförbundet har de köpt in tjänsten ”inläsningstjänst”, så läroböcker finns inlästa, eller så läser jag högt.
 

Tidiga insatser

Elisabeth Marx är också speciallärare. Hon har en nu vuxen son som är dyslektiker.

Det är många år sedan han gick i skolan, men trots det känner hon igen en del av de problem som föräldrar till barn med dyslexi har idag.

Inte minst att det kan vara svårt att få skolan att ta tag i frågan. Många föräldrar för höra att de ska avvakta när de undrar om deras barn kan vara dyslektiker.

Men det är helt fel att gå menar hon. Insatserna måste komma så tidigt det bara går, säger hon.

Ett annat problem som föräldrar till barn som har dyslexi ställs inför mer än andra är läxläsningen.

Efter en lång dag i skolan är det inte alltid lätt att få sitt barn att ta tag i läxorna.

Men där kan föräldrarna stötta menar hon.

– Man måste kunna påverka sitt liv, det måste även små barn kunna få göra. Måste ge ett alternativ – ska vi läsa de här tio minuterna nu eller ska vi göra det sedan. Bara att barnet kan påverka sitt liv lite gör livet lättare, säger Elisabeth Marx.

Hennes egen son är nu arkitekt och läser mycket, trots sin dyslexi.

– När han var liten läste vi varje dag och vi såg till att skolan – varje morgon kom de här barnen som har dyslexi och tränade extra. Det är då de är som piggast och orkar mest, säger Elisabeth Marx.
 
– Det innebär att hemma befäster man lite grann. Men det mesta av jobbet är gjort i skolan redan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".