Sixten Sanne-Göransson och Mats Rubensson står vid en traktor i Rävemåla.
1 av 3
Sixten Sanne-Göransson och Mats Rubensson i Rävemåla. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Johan Pousette, verksamhetsledare IASPIS
2 av 3
Johan Pousette, verksamhetsledare IASPIS Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
En sten gjord av Viktoria Conzelmann vid Rävemåla Recidensy.
3 av 3
En sten gjord av Viktoria Conzelmann vid Rävemåla Recidensy. Foto: Erika Norberg/Sveriges Radio
Kalmar län

Lokala konstprojekt en förutsättning för stora kulturinstitutioner

Samtidskonsten viktig även om den inte kan verka på marknadens villkor
2:00 min

På Samtidskonstdagarna 2017 som arrangeras i Kalmar och på Öland diskuterar 165 deltagare mötet mellan konsten och lokal kunskap. Det har startat rekordmånga lokala konsthallar och konstnärliga utbytesprogram på senare år.

I Rävemåla utanför Mönsterås finns ett nystartat Residency som bland annat får hjälp av en bonde som bor granne i byn.

– Jag har ju sett att det har varit lite olika individer här, säger Mats Rubensson, som är mjölkbonde i Rävemåla.

Han känner Sixten Sanne Göransson, som är språkrör för Rävemåla Residency, sedan han var barn. Och Mats och hans bror hjälper bland annat de tillfälliga gästerna i grannhuset med vatten och annat så gott det går. Det som skapar hinder är språket, för Rävemålas Residency är internationellt.

Det är den konstnärliga processen som ska få stå i fokus mer än konstnären här ute.

De har just avslutat sin första säsong med gästande konstnärer, i år valdes sex personer ut av 60 sökande. Och Sixten Sanne Göransson påpekar att alla är välkomna att söka, hantverkare, journalister, kockar, arkitekter, det är bara lusten att experiementera som begränsar.

– Det är den konstnärliga processen som ska få stå i fokus mer än konstnären här ute och med det så menar vi också att vad som helst kan vara konst. Lucas som var här och lade in grönsaker med pastis och Coca Cola, det kan vara konstnärligt.

– Alltså att det handlar mer om att få tid att vara här ute och testa någonting, det kan lika väl vara en rörmokare som har en kul idé om hur han vill lägga rören, säger Sixten Sanne-Göransson.

Och just sådana här små risktagande konstprojekt är nödvändiga om man får tro diskussionen på Samtidskonstdagarna 2017, som arrangeras i Kalmar och på Öland i år.

Den stora branschträffen om samtidskonsten som i år arrangeras av Kalmar Konstmuseum i samarbete med Konstfrämjandet och Sveriges Konstföreningar. Därmed har Samtidskonstdagarna flyttat ut från staden till landsbygden. 165 deltagare började med att samlas på Kalmar Slott under torsdagen och diskussionerna där utgick bland annat från att det har startats fler residencies, konstnärliga utbytesprogram, och konsthallar än någonsin i historien de sista 15 åren. Och i motsats till bilden av en avveckling av landsbygden verkar samtidskonsten präglas av en sorts motreaktion.

Offentligt stöd nödvändigt

Johan Pousette, som är verksamhetsledare för IASPIS (statens internationella utbytesprogram för konstnärer) menar att offentligt stöd från region och kommun är nödvändigt. Eftersom de små experimentella aktörerna är en förutsättning för de stora institutionerna.

– Den delen av konst och kultur kan inte verka på marknadens villkor eftersom den ofta ligger steget före det som är gångbart på marknaden. Men den är ju helt avgörande för mainstreamkulturens utveckling, och de mindre är faktiskt negligerade kulturpolitiskt, säger Johan Pousette.

Och hans råd till alla som verkar lokalt är att ha en nära dialog, kulturutövare och beslutsfattare emellan. Med gemensamma mål som anpassas efter respektive verksamhet.

– Just den här verksamhetens funktion i vår region kanske inte är att få flest besökare utan det kanske är att hjälpa fram nya unga konstnärer till exempel. Och om man uppnår det målet, då kan man försvara den offentliga finansieringen, säger Johan Pousette.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".