Skolmatsal. Foto: Ellen Forslund/Sveriges Radio
En gemensam vecka för att minska matsvinnet monskade tyvärr inte alls att eleverna slängde mindre mat, i alla fall inte i Torsås kommun. Foto: Ellen Forslund/Sveriges Radio
Torsås

Eleverna slänger mer mat om maten är populär

Elinor Hammare: "När vi serverar populär mat så slängs det mer"
0:43 min

I ett försök att få skoleleverna att minska sitt matsvinn har Nybro, Emmaboda och Torsås haft gemensam temavecka. Den har inte gett det resultat man önskat, i alla fall inte i en av kommunerna.

För att visa eleverna hur mycket mat från deras tallrikar i skolmatsalen som faktiskt hamnar i soporna, har man varje dag denna vecka vägt maten och sedan räknat samman ett resultat dag för dag.

I Torsås kommun berättar kostchefen Elinor Hammare att resultatet inte har blivit som man har tänkt sig:

–Nej, tyvärr inte det vi har kunnat se, utan det är precis beroende på vad vi serverar för sorts mat. Tyvärr är det så att när vi serverar populär mat så slängs det mer.

När maten är omtyckt passar alltså eleverna på att fylla tallriken ordenligt i fall det inte skulle finnas mat till en andra omgång. Därav slängs det då också mer.

För Elinor Hammare och hennes kollegor i Nybro och Emmaboda handlar det om att jobba vidare och försöka få barnen att förstå att ju mindre mat som hamnar i soporna, desto bättre.  

Så mycket mat hamnar i soporna

Varje person i Sverige slänger i genomsnitt 19 kg mat varje år. Dessutom häller varje person ut 26 kg flytande mat i slasken.

Källa: Livsmedelsverket

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".