Torsås kommun. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Tosås kommun omfördelar pengar. Foto: Nick Näslund/Sveriges Radio
Torsås

Torsås kommun stänger flera fritidsgårdar

Bildningschef Lena Sandgren Swartz: Vi vill satsa på högstadieungdomarna
1:04 min

Fritidsgårdarna i Söderåkra, Bergkvara och i Gullabo har stängts av Torsås kommun. I stället satsar man på den nya fritidsgården i Torsås.

Lena Sandgren Swartz som är bildningschef i Torsås kommun säger att man noterat ett minskat intresse från mellanstadieeleverna ute i kommunen för att komma till fritidsgårdarna. Därför väljer man nu att omfördela resurserna och satsa mer på högstadieungdomarna och den nya fritidsgården i nya skolan i Torsås.

– Vi minskar inte pengarna till ungdomarna, men vi omfördelar, säger Lena Sandgren Swartz.

Dessutom har kommunen öppnat för att låta ideella krafter hålla i någon form av ungdomsverksamhet på de ställen som nu förlorar sin fritidsgård som hållit öppet en dag i veckan.

– Föreningar kan nu söka 15 000 kronor per år av kommunen för att själva ordna verksamheten på fritidsgården. Enda kravet vi har är att man håller öppet minst en kväll i veckan. Och hittar man möjligheter att på ideell basis utöka verksamheten till fler dagar i veckan är det bara välkommet, säger Lena Sandgren Swartz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".