Kalmar län

Kalid Brimo klipper gratis av tacksamhet mot Sverige

4:25 min

Kalid Brimo är kurd och kom från Syrien till Sverige för 5 år sedan. Nu vill den utbildade frisören visa tacksamhet mot Sverige genom att klippa folk gratis.

Kalid Brimo lade nyligen ut en uppmärksammad statusuppdatering på Facebook. Där berättade han att han söker personer som har svårt med ekonomin och som skulle vilja bli fina i håret.

– Hittills är det sjutton personer som har varit och klippt sig. De är verkligen glada och tacksamma. Att gå till frisören är inte billigt, säger Kalid Brimo.

Anledningen till att strunta i att ta betalt för att klippa folk är att han vill betala tillbaka till sitt nya hemland.

– Jag älskar att vi hjälper varandra och visar respekt. Men jag vill också ge tillbaka till Sverige som har hjälpt mig med så mycket sen jag kom hit.

Ska ansöka om svenskt medborgarskap

Kalid Brimo kom till Sverige som asylsökande för 5 år sedan. Han är kurd och flydde från Syrien via Grekland till Sverige, som han hade hört beskrivas som möjligheternas land. Snart är det dags att ansöka om svenskt medborgarskap.

Vilka goda råd vill Kalid Brimo ge människor som kommer hit på flykt?

– Det viktigaste är att lära sig språket direkt och att vara tacksam gentemot Sverige.

Framöver vill han öppna en egen frisersalong, men han kommer att fortsätta att hjälpa människor som inte har så mycket pengar.

– Jag kanske tar betalt fem dagar i veckan och så klipper jag gratis på fritiden eller helgerna. Alla har inte råd att gå till frisören och betala 625 kronor i månaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista