Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Västervik

Växande industri i Överum ger nyanlända chans till jobb

Publicerat söndag 8 oktober 2017 kl 20.00
Nyanlända utbildas till jobb på Överums bruk
(1:44 min)
En grupp besökare med besöksvästar på går rundvandring på Överums bruk.
1 av 5
Ett 13 tal nyanlända i projektet som just nu läster industrisvenska fick besöka Överums bruk för att se vad som väntar. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Svetsare
2 av 5
Mohammad Hasnah som gör praktik på Överums bruk svetsar. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Gabor Gyallai
3 av 5
Gabor Gyallai ska snart få börja praktisera på Överums bruk. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Mohammad Hasnah och hans två vänner har redan praktiserat ett par veckor i Överum.
4 av 5
Mohammad Hasnah och hans två vänner har redan praktiserat ett par veckor i Överum. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Ulrik Thelin, fabrikschef på Överums bruk står utanför i den gamla bruksmiljön.
5 av 5
Ulrik Thelin är fabrikschef på Överums bruk. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio

Överums bruk som tillverkar plogar ska nästintill fördubbla sin produktion. Men den personal som behövs är svår att få tag på. Därför har företaget tillsammans med Arbetsförmedlingen satsat på att utbilda nyanlända.

– Jag vill gärna jobba här, det passar till min tidigare erfarenhet.

Det säger Gabor Gyallai som är med i projektet som drivs av Arbetsförmedlingen tillsammans med Överums bruk och utbildningsföretagen Lernia och Montico.

Projektet syftar till att nyanlända ska kunna anställas av Överums bruk som har ett stort behov av personal, främst svetsare, målare och CNC-operatörer. 

Det här är en av de absolut viktigaste försörjningsvägarna vi har eftersom vi har svårt att rekrytera personal via Arbetsförmedlingen.

En liten grupp nyanlända är redan på praktik på Överums bruk. Den andra  gruppen på cirka 13 personer läser just nu industrisvenska intensivt under tre månader. Därefter väntar industriutbildning, praktik, kompletterande utbildning och till sist ett provjobb på fabriken som om allt går bra leder till fast tjänst. 

Runt ett halvår tar det att få fram anställningsbar personal i det här projektet. 

Ulrik Thelin, fabrikschef på Överums bruk, säger att det här projektet med nyanlända är en förutsättning för framtiden. 

– Det här är en av de absolut viktigaste försörjningsvägarna vi har eftersom vi har svårt att rekrytera personal via Arbetsförmedlingen från de svenskar som finns och som byter jobb. Så vi har kommit fram till att vi behöver definiera ett större projekt för att integrera nya svenskar och hjälpa dem med utbildningen.

Fördubbling av produktionen 

Överums bruk bytte förra året ägare från Kongskilde till New Holland som i sin tur ägs av CNH som har 65 000 anställda världen över. De nya ägarna ville genast satsa på plogverksamheten och man står inför en nästintill fördubbling av produktionen på bara ett år. 

– Det är en stor ansträngning för oss så vi behöver alla rekryteringsvägar vi kan få. Vår målsättning nu är att få in 15-20 person till början av nästa år via det här projektet, säger Ulrik Thelin. 

Men det tar inte slut där. Fram till nästa sommar är det totala behovet ett 40-tal personer och samtidigt har fabriken en åldrande arbetsstyrka, så en föryngringstakt med mellan 10-20 personer om året behövs också. 

Men bara för att man får plats i projektet innebär det inte garanterat jobb. Det är upp till den enskilde att visa vad man kan och att man vill.

Gabor Gyallai som snart börjar praktisera på bruket ser fram emot att få visa vad han går för. 

– Jag vill visa mitt bästa, jag vill bygga min karriär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".