Människorättsaktivisten Ali Gharavi framför en bro.
Människorättsaktivisten Ali Gharavi. Foto: Privat/TT
Kalmar

Terroranklagad Kalmarbo riskerar 15 års fängelse i Turkiet

Oklart vilka personer de olika yrkandena gäller
1:39 min

Turkiska åklagare kräver upp till 15 års fängelse för elva människorättsaktivister som anklagas för terrorbrott. En av dem är Ali Gharavi, som är skriven i Kalmar.

Åklagarna yrkar på fängelse från 7,5 till 15 år, utan att specificera vilka personer som de olika yrkandena gäller. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till turkiska nyhetsbyrån Dogan.

Amnesty International i Sverige står i kontakt med Ali Gharavis anhöriga och advokater.

– Vi säger som vi sagt hela tiden att ingen av de här skulle ha gripits från första stund. De här är alla människorättsaktivister, alla anklagelser om terrorsamröre och liknande saknar ju helt grund, säger Ami Hedenborg, pressansvarig på Amnesty Sverige, till TT.

De elva anklagas för att "ha hjälpt en väpnad terrorgrupp". Mot en av de gripna, Taner Kilic, ordföranden för Amnesty i Turkiet, riktas allvarligare anklagelser. Han misstänks för att "tillhöra en väpnad terrorgrupp".

Kilic greps redan den 6 juni misstänkt för att stå nära predikanten Fethullah Gülen, som befinner sig i exil i USA. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagar Gülen för att ligga bakom det misslyckade kuppförsöket i juli 2016.

De övriga tio, bland dem svenske Gharavi, greps den 5 juli i samband med en konferens strax utanför Istanbul. I gruppen ingår även en tysk medborgare och Amnestys Turkietchef Idil Eser. Mötet ska ha handlat om digital säkerhet där svenske Ali Gharavi var utbildare tillsammans med tysken.

– Tyvärr är det här ytterligare ett steg i utvecklingen i Turkiet. Tidigare har vi ju sett en krympande pressfrihet, vi har sett en rättsstat i uppluckring och journalister som har gripits, akademiker med flera, för misstänkt samröre med Gülenrörelsen. Nu ger man sig på människorättsaktivister, säger Ami Hedenborg.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström har sagt att Sverige arbetar aktivt med fallet. I augusti kallades Turkiets ambassadör upp till UD med anledning av Gharavis fall, och med anledning av den svenske författaren Hamza Yalcin som satt fängslad i Spanien på Turkiets begäran. Yalcin har nyligen släppts och kunnat återvända till Sverige.

Bakgrund: Gripandena

Den 5 juli var en grupp människorättsaktivister samlade på ett hotell på ön Büyükada strax sydost om Istanbul när polisen avbröt mötet och förde deltagarna till en polisstation.

Tio personer greps: Amnestys Turkietchef Idil Eser, sju andra människorättsaktivister, samt två utländska medborgare (varav en svensk medborgaren Ali Gharavi och en tysk).

De anklagas för medhjälp till verksamhet inom terrororganisationer, men inte för medlemskap.

Mötet ska ha handlat om digital säkerhet där svenske Ali Gharavi var utbildare tillsammans med tysken.

Ordföranden för Amnesty i Turkiet, Taner Kilic, var fängslad sedan tidigare. Han greps den 6 juni 2017, misstänkt för att stå nära predikanten Fethullah Gülen, som befinner sig i exil i USA, som Turkiets president Recep Tayyip Erdogan anklagar för att ligga bakom det misslyckade kuppförsöket i juli 2016.

Källor: Svenska Amnesty, Amnesty International, Hürriyet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".