Thomas Eidrup Cykelstrateg Kalmar kommun vid övergångsställe
Thomas Eidrup, cykelstrateg Kalmar kommun, vill att vi beter oss sjysst mot varandra i trafiken. Foto: Emma Sandebäck/Sveriges Radio
Kalmar

Cyklister och bilister måste bete sig schyst mot varandra

Thomas Eidrup: "Man ska visa stor respekt för varandra"
2:26 min

Polisen i Kalmar och på Öland lade efter de senaste cykelolyckorna ut en påminnelse på Facebook om vikten av samspel mellan bilister och cyklister.

Thomas Eidrup, cykelstrateg i Kalmar kommun, håller med polisen. Han är tydlig med hur han ser på trafikanter, vi har alla fler skyldigheter än rättigheter. 

– Man måste bete sig schyst mot varandra och då tänker jag att genom sitt sätt att cykla eller köra bil så skapar man också mindre eller större marginaler för de omgivande trafikanterna att kunna göra misstag, säger Thomas Eidrup. 

Håll hastigheten

Hans tips för att skapa utrymme för andra trafikanter är flera. Kör man lite mindre offensivt, med mer framförhållning och håller hastigheten på en rimlig nivå, då har man hjälp andra trafikanter. 

Thomas Eidrup ser hur till exempel trafiksignalering med så kallad mikrovågsdetektering kan bli verklighet i korsningar i Kalmar i framtiden. Det innebär att mikrovågsdetekteringen känner av när en cyklist närmar sig trafiksignalen. 

Man ska visa stor respekt för varandra.

Något annat som man arbetar med redan nu är hastighetssäkring.

– Det kan funka att man så att säga hastighetssäkrar en korsning, och det kan man göra genom att höja upp ett övergångsställe med en cykelpassage, ett lite större gupp om man säger så, berättar Thomas Eidrup. 

Då ligger övergångsstället och cykelpassagen uppe på den högre nivån och bilar kan inte bara susa förbi utan måste sänka hastigheten.

Finns inga cykelöverfarter

I Kalmar finns det ännu inga regelrätta cykelöverfarter. Det är en typ av överfarter där Herr Gårman sitter på en cykel, där det finns väjningslinjer alltså "hajtänder" för bilarna innan korsningen och där cyklister har företräde. 

Det allra viktigaste är dock något alla trafikanter kan påverka menar Thomas Eidrup:

– Man ska visa stor respekt för varandra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".