Peter Eriksson, Bostads och digitaliseringsminister (MP). Foto: Eric Porali/SR.
Peter Eriksson, Bostads och digitaliseringsminister (MP). Foto: Eric Porali/SR. Foto: Eric Porali/SR.
Kalmar

Minister på Kalmarbesök vill se billigare bostäder

Peter Eriksson (MP): Kalmar har lyckats få ner hyrorna i nybygda lägenheter.
1:26 min

Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) besökte under måndagen Kalmar för att uppmärksamma bostadsbyggandet i kommunen.

– Det som jag reagerar på, det är att Kalmar satsar på att bygga en stad för alla. Att de använder det statliga investeringsstödet för att få ner hyrorna i nybyggda lägenheter på ett sätt så att många fler kan komma in på bostadsmarknaden, säger Peter Eriksson (MP), bostads- och digitaliseringsminister.

Peter Eriksson har tidigare pratat mycket om att bygga "bostäder för alla", som han beskriver det. Inte bara bostäder för kapitalstarkare personer.

Tanken är att statens nya investeringsstöd ska göra just det. Ett stöd som ges till de som bygger just billigare bostäder med lägre hyra.

Kommer det att vara attraktivt för företagen att bygga billiga lägenheter när man istället kan bygga åt mer kapitalstarka människor?

– Det kommer det att vara när man ser att det finns till exempel företag som kan ta fram bostäder till lägre kostnader än vad man har kunnat göra tidigare, säger Peter Eriksson (MP).

Men vad är deras motivation?

– Det är ju att om de kan bygga mer kostnadseffektivt så kan de ju få fram bostäder till lägre pris, säger Peter Eriksson (MP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".