Emma Petersson
Emma Petersson från Färjestaden ska mönstra om en månad och vill klara mönstringen på allra bästa sätt. Foto: Emma Sandebäck/Sveriges Radio
Mörbylånga

Emma Petersson ser fram emot mönstringen

"Det är någonting jag faktiskt har velat göra"
2:11 min

I år kallas 6000 unga, födda 1999, till mönstring. En av dessa är Emma Petersson från Färjestaden och hon är glad över att vara en av de utvalda.

Emma Petersson laddar fysiskt för sin mönstring i mitten av november. Hon tänker vara i form där och då för hon vill klara mönstringen och få göra lumpen: 

–Hellre kanske göra det och känna att jag lär mig någonting där än att åka ut och resa.

Varför Emma Petersson så gärna vill mönstra och gå vidare för att sedan få göra militärtjänstgöring, det vet hon inte riktigt. Det kan bero på att alla män i hennes omgivning har gjort värnplikt.

Hellre kanske göra det och känna att jag lär mig någonting där än att åka ut och resa.

Av de 6000 som ska mönstra är 1500 tjejer. Att vara i minoritet gentemot killarna är inget som Emma Petersson ser som ett problem. 

– Då är det väl roligt att vara den som sticker ut, menar hon. 

I hennes bekantskapskrets har det snackats mycket om mönstringen. Den vanligaste frågan hon får när folk får veta att hon ska mönstra är om hon verkligen vill mönstra. Det vill Emma Petersson, det behöver ingen tvivla på.

Det hon får höra därefter är att det bara är killar som ska mönstra. Då skrattar hon och går vidare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".