Sylvia Kinberg
En av de som kämpar för Ali Gharavis juridiska rättigheter att bevisa sin oskuld är Sylvia Kinberg från Rockneby, som ingår i nätverket för Ali Gharavis vänner. Foto: Magnus Krusell / Sveriges Radio
Kalmar

Nätverk av vänner stöder fängslade Ali Gharavi

Sylvia Kinberg: Det är obegripligt att det gått så illa
3:12 min

Människorättsaktivisten Ali Gharavi från Kalmar sitter sedan i somras fängslad i Turkiet. Hemifrån Sverige försöker ett nätverk stötta honom.

Sedan den 5 juli har Ali Gharavi, skriven i Kalmar, suttit fängslad i Turkiet. Gharavi är en av elva människorättsaktivister som anklagas för terrorbrott; något som Turkiet inte har presenterat några bevis för. Åklagarna yrkar på fängelse på upp till 15 år för de anklagade.

– Jag känner en uppgivenhet. Det är obegripligt att det kan gå så här illa, säger Sylvia Kinberg som ingår i nätverket för Ali Gharavis vänner.

På olika sätt försöker nätverket stötta sin vän och driva på processen mot ett frigivande.

Ett politiskt spel

– Jag tror att han har hamnat mitt i ett stort politiskt spel. Varken Ali eller någon annan av aktivisterna har någonsin varit i närheten av något som kallas terrorism.

Sylvia Kinberg tror att Turkiet vill sätta press på människorättsorganisationer och att Ali Gharavi blivit ett offer i detta spel. Turkiet har blivit ett hårdare land efter försöket till statskupp härom året.

Vi försöker att inte störa utrikesdepartementets process så vi ställer inte till med några stora saker i exempelvis sociala medier.

Kontakten med fängelset där Ali Gharavi sitter är sparsam och sker i huvudsak genom hans advokat.

– Nu mår han i lite bättre än tidigare. Han har fått en ny cellkamrat som i alla fall pratar lite engelska, det tror jag gör jättestor skillnad, säger Sylvia Kinberg.

Frågan är vad nätverket av vänner i Sverige kan göra för Ali Gharavis sak.

– Inte så mycket. Vi försöker att inte störa utrikesdepartementets process så vi ställer inte till med några stora saker i exempelvis sociala medier. När han en dag släpps ska han kunna fortsätta sitt liv som vanligt.

Tyst diplomati

Sylvia Kinberg och de andra i nätverket försöker att ha tilltro till utrikesminister Margot Wallströms löfte om att Sverige gör vad man kan. Den tysta diplomatin måste få ha sin gång.

– Jag skulle tro att situationen blir en annan om han blir kvar i fängelse efter en rättegång. Men det är Alis fru och nätverket runt henne som sätter agendan för agerandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".