Tim Eriksson framför en fällbar lyktstolpe.
Tim Eriksson framför en fällbar lyktstolpe. Foto: Leif Johansson / Sveriges Radio
Vimmerby

Fällbara lyktstolpar och bunkrar vid kusten minner om kalla kriget

Tim Eriksson: Vi står mitt i underhållsområdet för flygbasen i Hultsfred
7:11 min

Kalla kriget är sedan länge över. Men för den som har ögonen med sig finns många spår att finna.

Efter flera års uppehåll får unga återigen mönstra för värnplikt. Det är bara några tusen per år som testas och ännu färre som verkligen kommer att göra värnplikt. Det är stor skillnad mot under kalla kriget då försvaret satte spår runt om i Sverige.

I Storebro mellan Vimmerby och Hultsfred kan man till exempel hitta lyktstolpar med gångjärn för att kunna få plats med flygplan som ska repareras.

Tim Eriksson i Vimmerby kan mycket om både det militära och civilförsvaret under kalla kriget och han säger att till och med den asfaltsbit vi står på är ett försvarsminne.

– Det är en av fjorton uppställningsplatser som fanns här förut, tanken var att bogsera hit skadade flygplan för reparation, säger Tim Eriksson.

Flygbas i Hultsfred

Under kalla kriget fanns en flygbas i Hultsfred. En bas som var tänkt att används om Sverige hotades.

Tim Eriksson själv har främst varit intresserad av kustförsvaret. Redan som barn tyckte han de bunkrar och rester som han kunde hitta utmed kusten var spännande.

– Hemligheter är ju alltid spännande och såg man en grön lada någonstans i skogen eller några jättekonstiga parkeringsfickor jämte en väg eller några bunkrar när man badade vid kusten var det jättespännande att se, det satte fantasin i gång.

Ett intresse som så småningom resulterade i boken Bunkerboken.

– För några år sedan gjorde jag och en kompis en bok som handlar om kustförsvaret. Vi åkte runt hela Sveriges kust och har dokumenterat det mesta som fanns, berättar Tim Eriksson.

Förändrat världsläge

Boken kom till när försvaret minskade i storlek. Platser som de kunde komma till då men som återigen i många fall är hemliga igen.

– Världsläget har ju förändrats och man är mycket mer mån om försvaret idag.

Några bunkrar finns inte i Storebro som vi kan se. Däremot lyktstolpar med gångjärn.

– Vägen är ganska smal och för att få plats att köra de här ganska stora flygplanen så fällde man lyktstolparna för att göra plats för vingarna, säger Tim Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".