Högsby

Läkare ska hjälpa Högsbyborna – från Umeå

Kommunalrådet Stihna Johansson Evertsson: "Man behöver göra ett större grepp kring vårdcentralen i Högsby"
1:03 min

I Högsby har landstinget anställt en fast läkare. Men läkaren är inte placerad i Högsby, utan ska hjälpa Högsbyborna via en datorskärm i Umeå.

Enligt Jessica Rydell (MP), landstingsråd med ansvar för primärvård i Kalmar län, ska videoläkaren inte ersätta de befintliga hyrläkarna som finns i Högsby, utan snarare ses som ett komplement. Läkaren ska jobba två dagar i veckan.

Kommunalrådet i Högsby, Stihna Johansson Evertsson (C), är kritisk till lösningen.

– Det är möjligen ett uns av en pusselbit man kan använda sig av, men man behöver göra ett större grepp kring vårdcentralen i Högsby, säger hon.

Stihna Johansson Evertsson säger att hon inte är förvånad över att landstinget haft svårt att hitta läkare som vill jobba fast i Högsby. Enligt henne är lokalerna gamla och de lockar inte personal, dessutom menar hon att arbetsbördan blir extra stor för läkare på orten beroende på hur befolkningen ser ut, med många äldre invånare.

Hon vill att landstinget ska göra mer för att få fast läkare på plats i Högsby.

– Vi gör allt som står i vår makt för att få fast bemanning i Högsby. Det här är en lösning vi lyckats med och vi kommer fortsätta jobba med att det ska finnas läkare fast på plats i Högsby, givetvis, svarar Jessica Rydell.

Systemet med digitala läkarbesök finns redan i dag i Mörbylånga, Emmaboda, Mönsterås och på Kvarnholmen i Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".