Björn Mikosch, Frank Mikosch och Sven König.
1 av 3
Björn Mikosch, Frank Mikosch och Sven König gör must av äpplen och päron. Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Frank Mikosch och Sven König sedda bakifrån.
2 av 3
Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Äpplen.
3 av 3
Foto: Peter Bressler/Sveriges Radio
Kalmar

Hög tid att fixa din egen äppelmust

Nu i oktober vallfärdar människor till olika musterier med sina äpplen och päron. Det blir nämligen mer och mer populärt att ta hand om sin egen frukt.

Hur är det med frukten i din trädgård? Hinner du ta hand om den? Många gånger blir äpplen och päron bara liggande på marken eftersom familj, vänner, bekanta och arbetskamrater sen länge ätit sig mätta på dina kassar med frukt.

I Vassmolösa, några mil söder om Kalmar, har Frank Mikosch fullt upp med att göra must. I år har äppelskörden inte varit den bästa och det märks, men trenden att vi mer och mer lämnar iväg vår frukt för att göra must håller i sig.

– Vi märker att det är dåligt med äpplen i år. Däremot har vi fått in mycket päron i stället som folk vill musta, säger han.

Varje år kör han runt med sitt mobila musteri till olika ställen i länet. Någonstans mellan 30 och 50 ton frukt tas emot och blir till juice.

– Den bästa juicen blir det av äpplen av sorten Gravenstein, säger han.

Snart är mustsäsongen över och då får musteriet på släpvagnen vila till nästa år. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".