Johanna Wihl i rödblommig blus på svart botten. Svart kort frisyr och i bakgrunden syns ljusgrå kontorsväggar och ett rött plastgolv.
Johanna Wihl. Foto: Silvia Rydberg/Sveriges Radio
Kalmar

"Kanske inte suttit här om jag inte gått på mammografin"

Johanna Wihl om vikten av att hennes cancer upptäcktes i tid
6:33 min

I maj 2013 var Johanna Wihl från Kalmar på sin mammografiundersökning. En månad senare beslutade läkaren om att operera bort hela hennes bröst.

Johanna Wihl tycker att det är viktigt att kombinera mammografi med att själv klämma och känna på brösten.

– I mitt fall så märkte jag ingenting. Jag hade aldrig någon knöl och det är många som tror att om man inte har någon knöl så har man ingen cancer, berättar hon för P4 Kalmar.

Hon har aldrig mått dåligt eller känt någonting, och när upptäckten gjordes så var det bara ett förstadie. En månad senare hade det dock växt till sig till cancer.

– Så bara på en månad hade det hänt saker. Tänk om jag inte hade gått på min mammografi eller skjutit på det, hur hade det gått då, säger Johanna Wihl.

Hennes cancer hade dessutom väldigt lätt för att sprida sig eftersom det var små, små bitar.

– Så då tog överläkaren beslutet om att ta hela bröstet just för att minska risken för spridning, säger Johanna Wihl.

I dag är Johanna Whil friskförklarad, men arbetet med att sprida information och uppmuntra kvinnor till att gå på sitt mammografibesök fortsätter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".