Två personer iklädda operationskläder genomför en njurtransplantation på en patient.
Hittills i år har organ från 139 avlidna personer hjälpt till att rädda andra svårt sjuka. Foto: Jack Mikrut/TT
Kalmar län

Människor dör i väntan på organ

Carin Franzén, utredare Socialstyrelsen: "Det är jätteviktigt att ta ställning"
1:06 min

Hittills i år har 27 personer i landet dött i väntan på organtransplantation. Behovet av organ är större än tillgången, enligt Socialstyrelsen.

Just nu pågår Donationsveckan, vilken anordnad av Socialstyrelsen för åttonde året i rad. Den är till för att väcka en medvetenhet om donationsfrågan och att uppmana människor att göra sin vilja känd kring huruvida man vill donera sina organ efter sin död eller inte.

Den som bestämt sig för ett svar på den frågan kan göra sin vilja känd på tre sätt. Antingen registrerar man sig i Donationsregistret, fyller i ett donationskort på valfritt apotek eller vårdcentral eller så pratar man med en närstående och berättar vad man bestämt sig för.

– Det är så viktigt att ta ställning. Det är ju ingången till att det överhuvudtaget ska bli aktuellt med en organdonation efter din död, säger Carin Franzén, utredare på Socialstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".