Stefan Johansson står framför båtarna i gästhamnen i Kalmar.
Stefan Johnsson, turistchef på Destination Kalmar. Foto: Eric Porali/SR. Foto: Eric Porali/Sveriges Radio
Kalmar

Antalet båtnätter minskar i gästhamnen

Turistchef Stefan Johnsson: "Den svenska seglaren är inte lika mycket ute längre"
1:56 min

Att båtar från England uteblev i år är en förklaring till varför antalet båtnätter minskade i gästhamnen. Men den nedåtgående trenden har hållit i sig sedan 2012.

Totalt sett hade gästhamnen i Kalmar 6174 båtnätter i sommar. Det är 254 färre båtnätter än förra året. Men det har en förklaring menar Stefan Johnsson som är turistchef på Destination Kalmar. 

– Vi har en lika stor anstormning från alla länder förutom England där vi tappat ett antal hundra båtnätter, säger Stefan Johnsson.

Enligt Stefan Johnsson händer det vissa år med jämna mellanrum att flera båtar, tillsammans seglar från England och lägger till i hamnen. Bunkrar upp och sen ger sig vidare mot Stockholms skärgård.

– Vartannat, vart tredje år så har vi större regattor som seglar från England med flera båtar. De stannar med många båtar i flera nätter och det betyder en hel del. Och i år har vi inte haft en regatta från England som kommit in, säger Stefan Johnsson.

Nedåtgående trend

Men om man ser till statistiken över antalet båtnätter sedan 2012 är trenden nedåtgående.

– Generellt är det som oroar mig att båtlivet i stort minskar generellt. Den svenska seglaren är inte ute lika länge som förut. Man gör kortare seglatser men är inte ute i två till tre veckor. Och det leder till att den yngre generationen tappar det här intresset. Och det kanske kan visa sig i framtiden att vi får ännu färre båtturister. I USA har man ju märkt detta och jobbat mycket med att öka båtintresset bland unga.

Så länge stannade båtturisterna i Kalmar denna sommar.

  1. SVERIGE, 2468 båtnätter.
  2. TYSKLAND, 2040 båtnätter.
  3. HOLLAND, 505 båtnätter.
  4. DANMARK, 450 båtnätter.
  5. FINLAND, 237 båtnätter.
  6. ENGLAND, 164 båtnätter.
  7. POLEN, 87 båtnätter.
  8. NORGE, 52 båtnätter.
  9. FRANKRIKE, 37 båtnätter.
  10. Övriga, 134 båtnätter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".