gunilla gustavsson
Gunilla Gustavsson Foto: Maria Skagerlind/Sveriges Radio
Kalmar län

Förkylnings- och magsjuketiden är här

Hör Gunilla Gustavsson på sjukvårdsrådgivningen om hur du skyddar dig mot kräksjuka
3:46 min

När hösten kommer, då kommer också en del sjukdomar. Många är nu förkylda och olika magåkommor har börjat märkas allt mer. Bästa sättet att skydda sig är med god handhygien. Men det är svårt att skydda sig.

Enligt Gunilla Gustavsson, som jobbar på sjukvårdsrådgivningen, är det framför allt svårt för barnfamiljer att skydda sig mot sjukdomarna.

– Ju mindre barn desto svårare är det, de har inte samma tänk.

Nej, små barn måste ha hjälp, påminnas om att tvätta händerna och ibland få hjälp att tvätta händerna ordentligt. För just god handhygien är det bästa sättet att hålla sjukdomen borta.

Att komma i kontakt med de bakterier eller virus som ger de här kräksjukorna är nämligen lätt, säger Gunilla Gustavsson.

– Det absolut vanligaste är virus. De här som går runt nu till exempel är virus. Det förs över via direktkontakt. Om någon har kräkts på ett bord och du tar där, eller en varukorg och du kliar dig i näsan, så kan du få det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".