Kalmarhem. Arkivfoto: Simon Leijnse/SR
Foto: Simon Leijnse/Sveriges Radio
Kalmar

Misstänkt legionellafall på boende i Kalmar

Fastighetschefen på Kalmarhem, Niclas Ohlslöf: "Vi tar det här på absolut största allvar"
1:02 min

Ett misstänkt fall av legionella har upptäckts på Bryggarens trygghetsboende i Kalmar. Men det är oklart vad smittan beror på.

Kalmarhem fick i onsdags information av Kalmar kommun att en hyresgäst på trygghetsboendet Bryggaren drabbats av sjukdomen legionella.

Enligt Niclas Ohlslöf på Kalmarhem är det oklart vad smittan beror på, men Kalmarhem tar larmet på största allvar. Prover på vattnet i fastigheten har tagits under dagen, men provsvaren dröjer.

– Det är ju inte konstaterat vad smittkällan är, om det är fastighetsrelaterat eller inte. Det man gör är att säkerställa att vattentemperaturen i ett varmvattensystem aldrig är under 50 grader.

De som bor i den aktuella fastigheten, ska de undvika varmvatten nu?

– Absolut inte. Man ska duscha precis som vanligt och så länge vattentemperaturen är som nu, mellan 60-70 grader, så skulle några eventuella legionellabakterier i den aktuella fastigheten så dör de inom 30-60 sekunder.

Först om två veckor vet man vad som orsakat legionellasmittan.

Inte farligt att dricka legionellasmittat vatten

Legionella är en typ av lungsjukdom som ofta uppstår när man andas in vattenångor med bakterier. Men det är inte farligt att dricka vatten med legionella enligt Bertil Jönsson som är civilingenjör på Boverket i Karlskrona.

– Nästan alla fall är när man andas in när man duschar eller badar i bubbelbad.

Som extra försiktighetsåtgärd har man bytt duschslangarna till munstycket och spolat i alla kranarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".