Ewa Myhrén, grundskolechef i Västervik framför en grupp niondeklassare.
Ewa Myhrén, grundskolechef i Västerviks kommun. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Kalmar län

Sjunkande antal godkända elever i nionde klass

Skolchefen: "Det är bekymmersamt när meritvärdet sjunker"
1:51 min

Antalet elever som går ut nian med godkänt i alla ämnen minskar i mer än hälften av länets kommuner. Även meritvärdena har sjunkit.

På tre år har andelen godkända niondeklassare minskat i mer än hälften av länets kommuner. Det visar statistik från kommun- och landstingsdatabasen Kolada som P4 Kalmar gått igenom. 

Även meritvärdena har sjunkit i många av kommunerna. Meritvärden är det som eleverna sedan söker in till gymnasiet med. 

I Västerviks kommun har antalet godkända elever i nian sjunkit från 80,7 procent till 66,8 sedan 2015 och meritvärdet med 20 poäng under samma period.

Ewa Myhrén som är grundskolechef i Västerviks kommun säger att det kan bero på flera saker. Dels att man tagit emot många nyanlända, men också att antalet grundskoleelever ökat och att det varit ett par år av stora omställningar i skolan. Samtidigt har hon också sett den här trenden och vill göra något åt den. 

– Det är bekymmersamt när meritvärdet sjunker. Därför tänker jag att jag behöver följa det här tillsammans med rektorerna på varje enskild skola, hur går det för eleverna och vilka insatser behövs på just den skolan. 

Västerviks kommun är dock inte den enda kommunen som har sjunkande siffror. Emmaboda har lägst antal godkända och lägst meritvärde i länet. Högst antal godkända har Borgholm och Kalmar har högst meritvärde. Men de här kommunerna har inte gjort några större hopp uppåt eller nedåt.

Det har däremot Torsås som sticker ut positivt. Där har man höjt både antalet godkända och meritvärdena rejält.

Satsar på tekniken

Ewa Myhrén i Västervik säger att man där kan se att de elever som gick ut nian i våras inte har sänkt sig under högstadietiden, utan snarare behållit en lägre nivå. 

– De har med sig resultaten in i högstadiet och har bibehållit samma nivå. Men det är klart att vi gärna sett att de hade höjt sig. 

Däremot säger hon att det ser ljusare ut. Fler pojkar blir godkända och i lägre åldrar så kan man redan nu se att de ligger högre i meritvärde som hon hoppas ska hålla in i högstadiet också så att den negativa trenden kan brytas. 

Samtidigt så satsar Västervik nu stort på mer teknikbaserat lärande, där alla elever i högstadiet ska få datorer av typen Chromebooks och på låg- och mellanstadierna får eleverna samsas två per enhet. 

– Det tror jag kan göra undervisningen mer individanpassad, säger Ewa Myhrén. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".