Landstingsplanen för 2018 till 2020 framför politiker.
Landstingsplanen innehåller satsningar på primärvård, digitalisering och barn- och unga. Foto: Johanna Lindblad Ahl / Sveriges Radio
Kalmar län

Landstingsmajoriteten satsar på primärvård, digitalisering och unga

Lena Segerberg (S): Satsning på barn, unga och äldre framför allt
1:26 min

Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet presenterade idag i sitt budgetförslag för de kommande tre åren. Satsningarna ska bland annat gå till fortsatt digitalisering.

Bland de satsningar som finns med i budgetförslaget finns redan kända sådana. Som förstärkning av ambulansverksamheten i mellersta länet med dygnet runt-bemanning, palliativa vårdplatser i Västervik och familjecentraler som man vill ska finnas i alla länets kommuner. I dag saknas det i Mönsterås och Vimmerby. 

Även cellprovtagning ska bli gratis, något som sker över hela landet från årsskiftet.

Satsning på vårdsamordnare

Man satsar också på vårdsamordnare så att färdigbehandlade patienter på sjukhus direkt tas över av primärvård och kommun, för att ingen ska falla mellan stolarna. Så kallad geriatrisk riskprofil ska göras bland alla äldre för att upptäcka de personer som behöver mer stöd och samordning.

Förutom vården ska Byteatern få två miljoner kronor extra för att vara ute mer i länet och så införs seniorkort där äldre kan åka buss i hela länet för 100 kronor i månaden.

Virtuella mottagningar

Digitaliseringen fortsätter inom landstinget. Näst på tur står provtagningar i hemmet, virtuella mottagningar och fortsatta satsningar på digitala hälsocentraler. Men är befolkningen i Kalmar län redo för det? Lena Segerberg, socialdemokratiskt landstingsråd tror det. 

– Det är på lång sikt och det är ett komplement. Vi behöver även fortsättningsvis ha de fysiska mötet, det är viktigt. Men i många fall tror jag att det är en fördel att ha det digitala också. /.../ Jag tror vi behöver båda delarna. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".