Gunilla Rydhage på förskolan Humlan.
Gunilla Rydhage Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Oskarshamn

Miljömedvetna barn får grön flagg

Gunilla Rydhage: De tycker att det är jätteviktigt
7:58 min

I Oskarshamn får barnen på förskolan Humlan lära sig källsortera och vara försiktiga med naturen. För sitt arbete har skolan fått ”Gröna Flaggan”, från Håll Sverige rent.

– Egentligen är det ett samarbete som engagerar hela förskolan, allt hänger ihop. Vi lär oss allt med vattnets kretslopp och hur allt funkar i naturen, säger Gunilla Rydhage.
 
Lär sig barnen något, eller struntar de i vad ni säger?

– De tycker det är jätteviktigt och engagerar sig så mycket och tar med familjen i det hela. Vi har pratat om vattnet, att det är mycket gifter i vatten och att man inte kan äta fisken och att det behöver bli rent, att vi behöver sortera.

Barnen lär sig snabbt

Att lära barnen hur de ska göra har inte varit några problem, utan barnen har tagit åt sig snabbt.

Felicia, fem år gammal går på förskolan Humlan har varit med och vet vad som gäller.

– Man ska inte kasta saker i naturen.

Vad ska man göra med det då?

– Kasta det i återvinningen.

Några problem att lära barnen har det inte varit, och Gunilla Rydhage säger att barnen sedan lär sina föräldrar och ser till så att de inte gör något dumt. Det är ett arbete som kommer att fortsätta åren som kommer, med nya barn.

Man ska inte kasta saker i naturen.

Men just nu handlar det inte minst om havet för barnen på förskolan Humlan, som ligger bara ett stenkast från hamnen i Oskarshamn.

– Här bakom har vi ett ställe där vi kan gå och titta ut över hamnen. Där ser vi båtar och pråmar och hela saneringsarbetet som pågår. Det har vi följt jättemycket under våren, säger Gunilla Rydhage.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".