Christer Jonsson (C), Malin Sjölander (M), Gudrun Brunegård (Kd) och Pierre Edström (L).
Christer Jonsson (C), Malin Sjölander (M), Gudrun Brunegård (Kd) och Pierre Edström (L). Arkivbild. Foto: Johanna Lindblad Ahl/Sveriges Radio
Kalmar län

Oppositionen kritisk: "Tomma tunnor skramlar mest"

Direkt efter att landstingsmajoriteten presenterat sin budget och plan för kommande tre år kom kritik från oppositionen.

Centerpartiets oppositionsråd Christer Jonsson påpekar att budgeten inte nämner rätten till fast läkarkontakt en enda gång.

– Att man klarar av att producera över 70 sidor text om hur landstinget ska utvecklas, utan att med en rad nämna fast läkarkontakt är utan tvekan en prestation. Men inte en prestation att vara stolt över och att skryta med. Tvärtom, säger Christer Jonsson i ett pressmeddelande.

Majoritetens landstings- och regionbudget är oerhört skönmålande

Från moderat håll menar oppositionsrådet Malin Sjölander att budgeten inte tar tag i problemet med växande vårdköer.

– Tomma tunnor skramlar mest! Majoritetens landstings- och regionbudget är oerhört skönmålande, där de undviker att berätta hur de ska få bukt med de växande vårdköerna och hur de ska hantera de bemannings- och personalbekymmer som är ett av de största problemen i sjukvården idag, säger Malin Sjölander i en skriftlig kommentar.

Hon är positiv till satsningen på fler palliativa vårdplatser, men menar att det ursprungligen var ett alliansförslag.

Även Kristdemokraterna lyfter bemanningsfrågan i sin kritik av majoritetens budgetförslag. Partiets oppositionsråd Gudrun Brunegård tycker att det satsas för lite på att säkra bemanningen, exempelvis genom förbättrad arbetsmiljö.

– Med den budget som nu majoriteten presenterar så befarar jag att vi kommer få ytterligare ett år med stora svårigheter att bemanna våra verksamheter, säger hon i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".