Säten inne på tåg.
Arkivbild. Foto: Viktor Blomberg/Sveriges Radio
Kalmar län

Öresundstågen slutar med gratis internet

Magnus Andersson: Vi har inte levt upp till kundernas förväntningar
3:20 min

Det trådlösa nätverket har fungerat dåligt. Därför väljer nu Öresundstågen att släcka ner det helt.

För fem år sedan infördes gratis wifi på alla Öresundstågen, som bland annat kör i Kalmar län. Men den trådlösa uppkopplingen har inte fungerat som man hoppats på.

– Det är helt enkelt för dåligt. Vi vill inte lura kunderna att det finns wifi när det knappt fungerar. Då tycker vi att det är bättre att ta bort det och jobba på en ny lösning, säger Magnus Andersson som är ansvarig för fordonsförvaltningen för Öresundstågen.

Totalt handlar det om drygt 100 tåg och inom en månad kommer samtliga att vara nedkopplade. Samtidigt tittar man på en lösning för att i framtiden kunna erbjuda ett fungerande wifi. Men någon tidsplan för det finns inte i nuläget.

– Tågen har mobilförstärkare som gör att man under tiden kan surfa på sitt eget mobilnät. Man kan till exempel använda sin mobiltelefon och dela internet till datorn, säger Magnus Andersson.

Kajsa Grahm från Helsingborg pendlar till Linnéuniversitetet i Växjö där hon studerar. 

– Jag brukar utnyttja tiden för att plugga så jag tycker det är tråkigt om det inte finns tillgång till gratis internet. Jag har inte obegränsat med surf på min telefon så det tar ju slut om jag bara kan använda det. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".