En person i en vedeldad bastu
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Kalmar län

Hör lyssnarnas bastuberättelser

4:37 min

Basturesan med Erika Norberg i P4 Kalmar har börjat. Bastubadandet framkallar många minnen hos P4 Kalmars lyssnare.

Ove Hirte i Silverdalen berättar om sitt bastubadandet som sker i en bastu han själv byggt på ett husvagnsunderrede.

– Det är avslappning att gå ut och sätta sig och läsa en tidning, berättar han.

För hans del, och för många andras tror han, är det vedeldad bastu som gäller. En till två timmar tar det att få till en bra vedeldad bastustund. Det är det värt menar Ove Hirte.

Inge-Gerd Granstrand i Nybro berättar att bastubadandet stannade i barndomen efter att hon som barn fått lov att bada bastu en gång i veckan. Ett tillfälle hon tror att hennes mamma tyckte om, men hon själv kunde varit utan.

Barnen i Finland bars ner till bastun en gång i veckan ända tills de kunde gå.

Det är dock ett annat tillfälle som gjort att hon inte satt sin fot i en bastu igen. Hon gick som tioåring till badhuset i Kalmar med en vän och avslutade badet med ett bastubesök. Därefter gick de förbi ett konditori och köpte sig varsin semla. Kombinationen bastu och semla blev inte lyckad och Inge-Gerds mage vände sig ut och in. Därefter har hon aldrig badat bastu igen.

Från Finland kommer Greta Johansson i Ankarsum ursprungligen. Hon har tydliga minnesbilder av bastubadandet:

– Barnen i Finland bars ner till bastun en gång i veckan ända tills de kunde gå.

Greta hamnade under flera månader som tonåring på sanatorium. Där fanns inte möjlighet till bastubad och när hon väl kom hem skulle hon renas i grannens vedeldade bastu. Hon klarade dock inte den 100-gradiga värmen utan vaknade i en snödriva utanför dit hennes syster tagit henne så att hon skulle kvickna till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista