Josipa Pilipovic och Jessica Bergsjö.
Josipa Pilipovic och Jessica Bergsjö. Foto: Malin Flodén/Sveriges Radio
Kalmar län

De ställer sig bakom kampanjen #MeToo

2:56 min

Hashtaggen #MeToo delas flitigt av framförallt kvinnor i sociala medier just nu. Kampanjen är världsomvälvande och syftet är att uppmärksamma hur vanligt det är med sexuella trakasserier.

Kanske har du sett det i ditt flöde på Facebook, Instagram eller Twitter? Hashtaggen #MeToo har nämligen delats av miljontals människor, framförallt kvinnor, runtom i världen.

Den som delar det, vill med det visa att den någon gång blivit utsatt för sexuella trakasserier av någon art.

Josipa Pilipovic och Jessica Bergsjö, båda Kalmarbor, är två av dem som valt att delta i nätkampanjen.

– Jag brukar nästan aldrig göra det, men den här gången kände jag att det kom helt rätt i tiden för mig. Jag har den här diskussionen så ofta med mina väninnor och andra personer i min närhet, säger Jessica Bergsjö och fortsätter:

– Diskussionerna slutar alltid med att tjejerna är rörande överens medan männen blir lika förvånade varje gång. Så jag tänkte att nu ska vi visa på ett väldigt tydligt sätt att det här är ett problem.

Josipa Pilipovic håller med och tycker också att det är viktigt att visa solidaritet med de som blivit utsatta på något sätt:

– Vi måste visa vilket stort problem det är, har varit och kommer fortsätta vara om vi inte gör något åt det, säger hon.

Hör en längre intervju med Josipa Pilipovic och Jessica Bergsjö om varför de ville delta i #MeToo-kampanjen.

Den stora nätkampanjen startades i USA av skådespelerskan Alyssa Milano i spåren av att att en av filmindustrins mäktigaste män, Harvey Weinstein, under flera år ska ha våldtagit och sexuellt trakasserat kvinnor i Hollywood.

Syftet med hashtaggen, är att visa på omfattningen av problemet. Det i sin tur ska sätta igång en diskussion som förhoppningsvis får stopp på eländet.

Vad kan man göra som kille för att hjälpa?

– Jag tycker man ska vara med på hashtaggen och visa att man aktivt vill vara med och motverka det här, för vi behöver fördela ansvaret kring den här skuldfrågan. Och där behövs alla vackra, fina, fantastiska män som finns därute – till att säga till kompisar och vänner när de gör något som inte är okej, säger Jessica Bergsjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista