Fyra elever på bild.
Ebba Schelin, Mikkeline Holgersson, Malva Stenholm och David Fridholm på Stagneliusskolan i Kalmar är överens om att sexuella trakasserier förekommer, det är allas ansvar att de upphör och att det är bra att frågan diskuteras. Foto: Emma Sandebäck/Sveriges Radio
Kalmar

Killar måste uppmärksamma problemen och säga ifrån

4:37 min

Fyra gymnasister på Stagneliusskolan i Kalmar är överens. Det förekommer sexuella trakasserier, tjejer är mest utsatta, tjejer pratar mest om problemen och killar måste börja förstår vilka problemen är.

Att det diskuteras mer kring frågor om antastande och sexuella trakasserier, det menar de fyra gymnasisterna står helt klart. Eftersom det är väldigt vanligt, tror Ebba Schelin att det också pratas om sexuella trakasserier.

Som exempel nämner Mikkeline Holgersson hur hon och vännerna tänkte när de skulle åka på festival i somras:

– Då får man tänka efter hur lägger vi upp festivalen så att vi är säkra hela tiden och hur borde vi klä oss, vi kanske ska ha shorts för då kan ingen komma så här under kjolen.

Även Malva Stenholm funderade innan hon begav sig på festival. Hon pratade med vännerna om hur de skulle stå på konserter.

– Vi står bland tjejer, vi står liksom där det finns fler tjejer än vad det finns killar runtomkring oss för att vi känner oss mer säkra då, berättar Malva Stenholm.

Inom vänskapskretsen pratas det om vad som händer i omvärlden och vad som händer vänner. Ebba Schelin tror att majoriteten av hennes kompisar på något sätt upplevt såna här saker.

Få killar att säga ifrån

För klasskamraten David Fridholms del handlar det mycket om att få killar att säga ifrån när de ser att något händer, killar måste börja uppmärksamma de problem som råder.

– Om en kille skulle säga till en annan kille att sluta antasta eller säga sliskiga saker så skulle det få större effekt, tror han.

Bland hans killkompisar pratas det inte så mycket om sexuella trakasserier helt enkelt därför att det inte ses som ett problem för dem. När han umgås med både tjejer och killar kommer dock diskussionen upp.

Det enda vi kan göra är att visa civilkurage, visa att det inte är ok och att stå upp för andra.

David Fridholm plockar fram det egna ansvaret, att göra det som är rätt, som någonting för alla att fundera över. Just att, som Mikkeline Holgersson säger, tjejer ska ha på sig vad de vill, säga vad de vill och vara var de vill, det är de fyra överens om att det är självklart.

Hur situationen kring sexuella trakasserier ska kunna förändras är en svår fråga att svara på. Ebba Schelin vet dock hur hon ser på framtiden:

– Det enda vi kan göra är att visa civilkurage, visa att det inte är ok och att stå upp för andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista