Kollage: Kalmar tingsrätt/cyklister.
Kollage: Kalmar tingsrätt/cyklister. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad/Sveriges Radio
Kalmar län

Frågan om vad som får publiceras på sociala medier uppe i rätten

1:22 min

Hur mycket får du hänga ut en person på nätet? Den frågan togs upp under onsdagen i Kalmar Tingsrätt.

Allt började med cykelolyckan mellan Bockara och Oskarshamn för över ett år sen då en bilist kraftigt svängde in framför ett gäng tävlingscyklister som var på ett träningspass. De kunde inte bromsa och körde in i varandra. Två skadades i olyckan.

Det fick en privatperson som kom till platsen att efter några dagar lägga ut en bild och text på den han trodde var misstänkt för händelsen på sociala medier. Kompisar till den utpekade reagerade på bilden och alla kommentarerna.

Det ledde fram till att den misstänkte för olyckan och personen som la ut det på nätet under onsdagen möttes i rättssalen för brott mot personuppgiftslagen.

Åklagare Patrik Sonevang hävdar att det är en kränkning att peka ut föraren som brottsling eftersom han då inte var misstänkt. Först några månader senare blev han delgiven misstanke om att ha orsakat olyckan och sen dömd för grov vårdslöshet i trafik för själva olyckan. Den domen är nu överklagad till Hovrätten.

Hoppas på prejudicerande dom

Föraren säger till P4 Kalmar att det känns helt sjukt att bli uthängd i sociala medier och vill gärna att detta blir en prejudicerande dom för hur personuppgifter publiceras på nätet.

Försvarsadvokaten Peter Frisén tycker inte att det är ett brott eftersom man kan spåra ironi i texten och att den är allmänt hållen. Men säger samtidigt att det är oklart rättsläge.

– Det finns ingen klar praxis såvitt jag förstår. Det är en relativt ny lagstiftning och ett nytt fenomen, säger han.

Dom i målet kommer om två veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista