Kalmar

Så jobbar skolan med elevernas värderingar

5:51 min

Hur arbetar man i skolan med jämställdhet och vad gör man för att förändra kränkande attityder och beteenden? På Kalmarsundsskolan i Kalmar integreras det här arbetet i alla skolämnen.

I spåren av hashtaggen #MeToo har många pratat om att arbetet med att skapa rätt värderingar måste grundas både hemma och i skolan.

Therese Sandström arbetar som skolkurator på Kalmarsundsskolan och hon poängterar att arbetet integreras i alla ämnen på schemat, inte bara på specifika lektioner.

– Vi implementerar väldigt mycket i skolämnena så att det kommer att bli en naturlig del, så att det inte bara är punktinsatser utan man väger in det i varenda skolämne, säger Therese Sandström.

De arbetar kontinuerligt med värdefrågor i alla årskurser på skolan och de yngre eleverna får spela rollspel, se film, måla och teckna. I de högre årskurserna involveras elevrådet och gruppdiskussioner förs för att lyfta attityder, jargong och beteende mot varandra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista