Lars Rosander framför guldskivor på Metropol i Hultsfred.
Lars Rosander Foto: Leif Johansson/Sveriges Radio
Hultsfred

Alla äldreboenden i Hultsfred ska renoveras

Lars Rosander om satsningen på äldreboendena i Hultsfreds kommun
1:10 min

Alla äldreboenden i Hultsfreds kommun kommer att renoveras och rustas upp de närmaste åren. Totalt kommer det här att kosta 333 miljoner kronor.

– Det är ingen lyx, men det är funktionellt och bra utrymmen i toalett och så vidare. Gemensamhetsutrymmen, vi bygger ett nytt kök på Hemgården i Målilla så man får egentillagad mat där. Och vi tillskapar 31 nya platser inom särskilt boende, säger Lars Rosander, centerpartistiskt kommunalråd om planerna.

De senaste sju åren har Hultsfreds kommun satsat 30 miljoner kronor på sina äldreboende, nu satsar man mer än tio gånger så mycket de kommande sju åren.

För att lyckas med det här bildar kommunen tillsammans med Riksbyggen en kooperativ hyresgästförening. Ägandet och driften av boendena hamnar då utanför kommunens ekonomi.

Men kommunen släpper inte taget om boendena för det. De kommer att ha styrelsemajoritet i föreningen och kommunen kommer också att ge kommunal borgen, så att föreningen kan låna de pengar som behövs för renoveringarna.

– Sammantaget tror vi att det här kan ge oss de muskler och den kompentens som vi behöver för att genomdriva det här, säger Lars Rosander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".