Kollage: Charlotte Karlenvie, genusvetare/barn och leksaker.
Kollage: Charlotte Karlenvie, genusvetare/barn och leksaker. Foto: Sveriges Radio
Kalmar län

Genusvetaren: Så pratar du värderingar med dina barn

2:49 min

Våra värderingar formas redan när vi är små – och i spåren av nätkampanjen #MeToo efterlyser många att föräldrar tar sitt ansvar och pratar med sina barn om jämställdhet.

I mångt och mycket handlar det här om respekt, tycker genusvetaren Charlotte Karlenvie som bor i Kalmar. Respekt för sin egen kropp såväl som för andras.

Generellt tycker hon att det i dag blir mycket fokus på den som blivit utsatt för ett övergrepp när man pratar om sexuella trakasserier och hur vi ska agera i frågan – och efterlyser att vi istället fokuserar på hur vi lär den som är förövare vart gränsen går.

Hör Charlotte Karlenvie ge handfasta tips om hur du kan prata med ditt barn och när du ska göra det. Klicka på ljudet i artikeln! 

Så vilka värderingar är de viktigaste för en förälder att lära sina barn, tycker du?

– Det måste bli så övergripande som att alla är lika mycket värda. Jag tycker också att det är viktigt att vi lär våra barn samma värderingar, det finns ingen anledning att skilja på barn baserat på kön och att ge dem olika bilder av hur världen ser ut.

– Om vi gör det hamnar vi lätt i att någon lär sig ta plats och att tänka att "världen finns till för mig", medan någon lär sig att lämna plats eller att på något sätt mest finnas till för andra. Det kan få jättestora konsekvenser senare i livet när det handlar om att säga nej till saker man inte vill, eller när någon annan säger nej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista