kvinna vid Emån utanför mejeriet i Fliseryd.
1 av 3
Lovisa Cederlöf vid Emån som far förbi precis vid det gamla mejeriet i Fliseryd som hon och hennes familj renoverar. Foto: Emma Sandebäck/Sveriges Radio
Renovering av hus
2 av 3
Dessa fönster vetter ut mot Emån, utsikten kan man bara tänka sig när renoveringen är klar. Foto: Emma Sandebäck/Sveriges Radio
Luckor i betonggolv.
3 av 3
Luckorna i golvet där kanalen under huset kommer synas genom glasskivor. Foto: Emma Sandebäck/Sveriges Radio
Mönsterås

Familjen Cederström räddar och renoverar Fliseryds gamla mejeri

"Vi älskar gamla hus"
4:06 min

En jobbresa gjorde att Lovisa Cederström undersökte möjligheter att få ta över Fliseryds gamla mejeri. Det gick vägen och efter lite mer än ett år är renoveringen i full gång.

Annorlunda bostäder efterlystes i P4 Kalmar på fredagen. Bland vattentorn, halmhus och båtar stack mejeriet i Fliseryd ut. En byggnad som just nu genomgår en fullständig renovering. Den är så pass intressant att det inte går att undvika att ta med den bland de 40 platser som vi besöker i samband med P4 Kalmars 40-årsjubileum. 

Ett hus som skulle bli en verkstad, men som nu ska bli bostadshus. Orsaken till att Lovisa Cederlöf och hennes familj tog över mejeriet i Fliseryd handlar om kärlek.

– Vi älskar gamla hus och vi tycker att det är otroligt synd när sådana här kulturskatter står och förfaller, berättar Lovisa Cederlöf.

Granne med Emån

Mejeriet, byggt 1884 i rött tegel som nu är vitmålat, står med en tredjedel av huset ut över Emån och har även varit bryggeri och bageri. Emån går precis utanför fönstren, det går en kanal under huset och en kanal i trädgården som nästan gör trädgården och huset till en egen ö.

Just kanalen under huset är synlig inne i det som troligen kommer bli vardagsrummet i huset när familjen Cederlöf är färdiga med sin renovering. Två luckor, som i nuläget är täckta, kommer få tjocka glasskivor över sig och vips så kan man när man intagit läsfåtöljen också se kanalen genom glasskivorna inne i rummet.

"Känner att jag räddar stället"

Golvet är det som man precis blivit färdiga med inne i huset. Isolering, golvvärme och betong är på plats. Något som kan låta lätt men som kräver sin kunskap och tid.

Att ge sig på ett projekt av den här storleken var inget Lovisa Cederlöf gick och planerade. Tur är nog att hon gillar att jobba och älskar gamla hus. Tid, pengar och energi går det åt till renoveringen av det gamla mejeriet, men hon får något tillbaka redan innan renoveringen är färdig:

– Jag får nog mycket energi också av att känna att jag räddar det här stället.

Fyra snabba om mejeriet i Fliseryd

Vad mer kan man se?
Jungnerholmarna, för detta industriområde där man tillverkat batterier, sedan 2006 är det ett vackert strövområde.  Massa förgreningar av Emån rinner där.

Vad ska man göra?
Fiska och bada i Emån och vandra längs med ån.

Var kan man äta?
Servicepunkt finns vid ortens affär, där kan man sitta och fika. Ett söndagscafé finns på sommaren i ortens gamla bagarstuga.  

Var kan man sova?
Finns små fiskestugor som man hyr av fiskeföreningen där man kan sova.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".