Alice Sigfridsson
Alice Sigfridsson Foto: Privat
Kalmar län

Ung moderatordförande: "Extremt vanligt med tafsande i politiken"

3:50 min

Sexuella ofredanden och tafsande är extremt vanliga även inom politiken. Det menar Alice Sigfridsson, 17 år och ordförande för MUF i Kalmar län.

Nätkampanjen #metoo fortsätter att belysa hur vanligt det är med tafsande och sexuella ofredanden i samhället.

Politiken är inget undantag. Alice Sigfridsson, 17 år och ordförande för moderata ungdomsförbundet (MUF) i Kalmar län menar att en förklaring handlar om makt.

– I alla maktcentrerade miljöer finns äldre män med mycket makt som tar sig friheten att utnyttja yngre kvinnor med mindre makt. Det ser vi i alla branscher precis som i civilsamhället.

Hur vanligt är det?

– Det är extremt vanligt. Jag har inte en enda tjejkompis som inte är drabbad av detta.

Det kan gå till på olika sätt, både öppet och mer i smyg.

– Ofta finns det män som har en lilla gumman-attityd. De ska klappa en på huvudet och de tål inte att en ung tjej kommer och ifrågasätter dem. Det raserar hela deras världsbild.

Det är inte okej för män att sätta sig på och trycka ned kvinnor.

Alice Sigfridsson har också varit med om fysiska närmanden och tveksamma förslag. Politiken är, som sagt, inget undantag. Det handlar om äldre män som missbrukar sin maktposition.

– Jag tycker att man ska våga prata om att det faktiskt finns destruktiva normer som är begränsande och till viss del kan politiken påverka. Men det största ansvaret ligger på civilsamhället om det ska bli en förändring. Det är inte okej för män att sätta sig på och trycka ned kvinnor.

Alice Sigfridsson menar att unga män bör sätta sig ner och fundera över hur de behandlar tjejer och kvinnor i sin närhet.

– Man måste också ta sitt ansvar och säga ifrån när andra män beter sig illa.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista