Akuten har fått femton nya operationssalar.
Foto: Tobias Sandblad/Sveriges Radio (Arkivbild)
Kalmar län

Patienter får inte rekommenderad vård under operation

Många patienter som opereras i Sverige får inte den vård som rekommenderas för att bibehålla kroppstemperaturen under själva operationen, det visar en nationell studie som är gjord vid Linnéuniversitetet.

Det är Ingrid Gustafsson, doktorand i vårdvetenskap, som har undersökt hur pass bra narkossjuksköterskor känner till och följer svenska rekommendationer för att bibehålla patientens normala kroppstemperatur under operation.

Studien visar att 63 procent av patienterna har opererats i en operationssal där det för svalt. Endast fem procent läggs på ett uppvärmt operationsbord och bara en tredjedel får ett täcke som blåser varmluft.

– Vi fann att endast en tredjedel av operationsavdelningarna hade inkluderat rekommendationen i sin egen lokala riktlinje säger Ingrid Gustafsson i ett pressmeddelande.

– En del av rekommendationerna var dessutom otydliga som till exempel en väl uppvärmd lokal och en varm filt. Detta ledde till fria tolkningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista